От СДС се притесняват от възможността неизбежната отбрана да се

...
От СДС се притесняват от възможността неизбежната отбрана да се
Коментари Харесай

СДС предлагат паник бутони и общественополезен труд срещу битовата престъпност

От Съюз на демократичните сили се тормозят от опцията неизбежната защита да се трансформира от защитна в репресивна мярка. Сините се притесняват, че по този начин може да се оправдава насилието и даже отнемането на човешки живот, пишат в позиция на Съюз на демократичните сили до медиите.

Според тях повода за желаните промени е резултат от наслагваното с години възприятие за безотговорност у нарушителите и неналичието на доверие в правоохранителните институции.

Сега е належащо съдът да ползва прецизно и непротиворечиво института на неизбежна защита .

Те са безапелационни, че вместо към законодателни промени за неизбежната защита, напъните на държавното управление и ръководещото болшинство следва да се насочат към действителни и работещи политики за справяне с битовата престъпност .

Ефективни ограничения в тази тенденция могат да бъдат : обезпечаването на благоприятни условия за бърза връзка (напр. паник бутони) с полиция/112 на уязвимите групи; смяна в наказателната политика, като се плануват ограничения нарушителите да бъдат действително наказвани,

да вземем за пример с общественополезен труд, вместо санкция ; бързи процедури за определяне на събитията и отговорността при случаите, свързани с неизбежна защита.

Според тях, в случай че обществото се оправи с тези проблеми ще понижи фрапантно и желанието за отплата и наказване " в този момент и незабавно ", което може да докара до улично правораздаване и разпра .

От синята партия считат, че казусът не е в закона, а в неговото използване . В момента няма нужда от смяна в текстовете на чл.12 от Наказателен кодекс. Настоящата редакция на закона дава опция на всеки правомерно да отбрани живота и собствеността си, без да се тормози от наказателна принуда .

Както и Конституционният съд отбелязва в своето решение № 19 от 1997 година - проникването посредством принуждение или щурм, демонстрира задоволително ясно интензивността и характера на нападението , че да е целесъобразно при този справедлив аршин, да се даде опция на нападнатия се да се отбрани по всевъзможен начин.

От Съюз на демократичните сили са подготвени да предложат механизми и съответни законодателни промени за действителното въвеждане на тези ограничения.

Те напомнят, че постоянно са били радетели за неприкосновеността на частната благосъстоятелност и опцията жителите да защитят себе си и своята благосъстоятелност .

 Бойко Борисов: Кражбата е кражба, не е лишаване
Бойко Борисов: Кражбата е кражба, не е лишаване

Премиерът желае неемоционално, а рационално уточняване на неизбежната защита

Припомняме, предлагането за корекции в текстовете за неизбежна защита бе признато по време на съвещание на Министерския съвет на 7 март 2018 година. Премиерът Бойко Борисов подреди на вътрешния и на правосъдния министър - Валентин Радев и Цецка Цачева, доста деликатно да обмислят съществуващата нормативна база и да създадат оферти.

Поводът за това пристигна откакто пловдивски доктор простреля мъж, отишъл да краде в гаража му, а в няколко града бяха проведени митинги с искане лекарят да бъде пуснат от ареста.

 Три НПО-та внесоха подписка за разширение на обсега на неизбежната самозащита
Три НПО-та внесоха подписка за разширение на обсега на неизбежната самозащита

Подписката е проведена от националистически сдружени

Поканата за присъединяване в работната група, която приготвя промени в института за неизбежна защита беше отхвърлена от болшинството във Висш съдебен съвет. Въпреки че се разделиха при гласуването, основният прокурор и арбитър номер едно бяха еднообразно сериозни към корекции по неотложност в Наказателния кодекс.

 Панов и Цацаров с близка позиция за неизбежната защита
Панов и Цацаров с близка позиция за неизбежната защита

Висш съдебен съвет няма да взе участие в групата, която трансформира текстовете за самоотбраната в дома

По думите на основния прокурор Сотир Цацаров пpoмeни в Наказателен кодекс бeз yчacтиeтo нa aĸaдeмичнaтa миcъл са " гoлям aбcypд " . Той бе безапелационен, че няма да прати прокурори в работната група.

Председателят на Върховен касационен съд Лозан Панов укори изпълнитeлнaтa влacт в " aбcoлютнo пocлeдoвaтeлнa нeпpeдвидимocт пo oтнoшeниe нa зaĸoнoдaтeлcтвoтo " , само че настоя Висш съдебен съвет и съдът дa изпpaтят пpeдcтaвитeли, с цел да изразят нecъглacиe c " пpибъpзaни, нeoбмиcлeни и нeмoтивиpaни " peмoнти ".

 Борисов подреди да се уточни неизбежната защита Обновена
Борисов подреди да се уточни неизбежната защита

Работната група би трябвало да предложи промени в член 12 на Наказателен кодекс
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР