От Съюза на съдиите в България изпратиха отворено писмо до

...
От Съюза на съдиите в България изпратиха отворено писмо до
Коментари Харесай

Съюзът на съдиите с отворено писмо до Борисов. Настояват да се застъпи пред Ердоган за арестуваните им колеги в Турция

От Съюза на съдиите в България изпратиха отворено писмо до премиера Бойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република... към профила във връзка срещата му с турския президент Реджеп Ердоган Реджеп Тайип Ердоган - турски политик и министър председател. Роден на 26 февруари... към профила на 26 март във Варна.

В него те упорстват министър председателят да се застъпи за правата на задържаните в Турция магистрати след несполучливия опит за прелом през 2016 година Публикуваме писмото без редакторска интервенция:

"Уважаеми господин министър-председател,

Обръщаме се към Вас в качеството Ви на министър-председател на страна, която е член на Съвета на Европа и на Европейския съюз. Основни полезности на тези две най-важни европейски организации са построяването и поддържането на демократична и правова страна, в която се почитат главните човешки права на всеки жител. Тези полезности съставляват и демократичната основа на Конституцията на Република България, в която Вие сте се клел.

Съвсем скоро следва Вие да бъдете хазаин на среща в България сред висши представители на Европейския съюз и президента на Република Турция Реджеп Таип Ердоган. След случилия се несполучлив опит за прелом през месец юли 2016 година десетки хиляди турски жители бяха задържани, като до нас доближава неведнъж информация от разнообразни легални източници, че доста от тях са били арестувани без правно съображение, без доказателства и са били подложени на изтезания за да създадат признания за присъединяване в опита за прелом. Между тези хора има над 3 000 турски съдии и прокурори задържани едновременно, като доста от тях са арестувани към този момент над една година и половина. Ние, несъмнено, осъждаме всеки опит за противоконституционна смяна на властта във всяка суверенна страна, в това число и в Република Турция. В същото време обаче, твърдо вярвайки в посочените нагоре демократични полезности, използваме Вашето домакинство на тази идна среща, с цел да Ви призовем по време на нея да се застъпите пред турския президент за спазването на правото на живот, за възбраната за мъчение и нечовешко или унизително отношение, за правото на независимост и обективен правосъден развой, във връзка с всички турски жители, по отношение на които е почнало наказателно гонене във връзка на опита за прелом в Турция и в частност на нашите сътрудници съдии и прокурори.

Много се надяваме, че Вие осъзнавате какъв брой е значимо за един български общественик да покаже национално достолепие, самочувствие, храброст и праволинейност при отстояването на съществени демократични правила, при срещите му с представителите на непознати страни ", приключва писмото.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР