От Съюза на българските автомобилисти призовават шофьорският изпит да не

...
От Съюза на българските автомобилисти призовават шофьорският изпит да не
Коментари Харесай

Не бива да се избързва с промени в шофьорските изпити, смятат експерти

От Съюза на българските автомобилисти приканват шофьорският изпит да не бъде променян преди системата да бъде тествана, съобщи Българска национална телевизия. Инструктори и други експерти не са съгласни изпитът по кормуване да протича на изцяло чужд автомобил.
Преди седмица държавното управление одобри промени в активността на автомобилната ревизия, които плануват шофьорският изпит да протича без наличието на инструктора, в така наречен " бели коли " вместо в образователните, на които са се готвили курсистите.

В момента практическият шофьорски изпит лишава към 25 минути, като курсистът наложително би трябвало да потегли и да спре, да направи няколко комплицирани завоя вдясно и вляво, да паркира в действителни условия на заден ход, като целият изпит се следи с видеокамера в действително време по интернет.

Инструкторът Ивайло Славков предвижда всеобщо скъсани курсисти при шофиране в непозната кола. „ Не си представям по какъв начин човек, който се образова на една кола, колкото и часове да е взел, ще се качи на нов автомобил и ще издържи изпит. Какво е времето за акомодация, по какъв начин ще свикне с потегляне, със прекъсване, с габаритите на автомобила? Ще бъде всеобщо невзимане на книжки на градско, по този начин си го представям”, счита инструкторът.

Според автомобилния играч Калин Бенчев, младите водачи в допълнение ще се стресират, в случай че изпитните задания при кормуването и маршрута се подават от електронна система и без инструктор до тях. „ Кандидат-шофьорът постоянно се усеща по-сигурен, когато индивидът, който го образова, седи с него в автомобила. Ако в един миг седне сам зад кормилото и стартира да получава команди от GPS, с които до момента може би не е привикнал, не е виждал, не е чувал, надали ще кара по-добре...”, разсъждава Калин Бенчев.

Новите правила са признати преждевременно, считат в СБА. „ Тези неща би трябвало да се вкарват първо като се опитват, ревизират на процедура и тогава да се въвеждат”, заключава представителят на съюза Емил Панчев.

От Министерството на превоза са дали обещание да обсъдят с сектора новите правила за работа на ДАИ.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР