От САЩ през Франция до Австралия, тази сцена в супермаркетите

...
От САЩ през Франция до Австралия, тази сцена в супермаркетите
Коментари Харесай

Защо коронавирусът отприщи лудешкото купуване на тоалетна хартия?

От Съединени американски щати през Франция до Австралия, тази сцена в супермаркетите се повтаря: клиентите разграбват тоалетната хартия, паникьосани от новия ковид, написа Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Щурмът към ролките тоалетна хартия прекрачва културните бариери и от време на време води до боричкания, станали доста споделяни в обществените мрежи.

Според някои специалисти обяснението е в теорията на игрите: в случай че всеки купува само това, от което има потребност, няма да има дефицит. Но в случай че някои се поддадат на паническо извършване на покупки, най-хубавата тактика е да вършиш същото, с цел да си сигурен, че няма да изпуснеш нещо. Тази доктрина обаче не изяснява всичко: тоалетната хартия не защищава от заболяването Ковид-19 и покупките в огромни количества не се отнасят за други артикули като консерви.

Вижте до какво докара суматохата към ковид в България

"Мисля, че евентуално това се дължи на стъписващите фрагменти, популяризирани в обществените мрежи, които бяха доста ясни: пакетите са прекомерно разпознаваеми и в главите на хората са се трансформирали в знак на сигурността ", изяснява за Агенция Франс Прес Стивън Тейлър, създател на "Патология на пандемиите ".

"Хората изпитват потребност да обезпечат сигурност за себе си и фамилиите си, тъй като не могат да създадат друго, с изключение на да си мият ръцете и да се изолират ", прибавя този учител по логика на психиката в университета на Британска Колумбия.

Той загатва също друга доктрина на еволюцията, за непоносимост към нещата, които ни отвращават, изострена от опасността от болест. "Хората се втурват към тоалетната хартия, тъй като това е средство да се избегнат отвратителните неща ", споделя Стивън Тейлър.

"Чувство за надзор "

Икономистите оферират и теорията за "Нулево отклоняване от риска ", съгласно която от време на време избираме цялостното премахване на дребен риск, вместо намаляването на по-голям риск, което би дало по-добри резултати.

"Искаме да имаме възприятие за надзор с стеснен бюджет ", изяснява Фарасат Бохари, експерт по стопанска система на опазването на здравето в английския Университет на Източна Англия (The University of East Anglia, UEA). Купуваме нещо на ниска цена, което можем да складираме, имайки поради, че по един или различен метод ще го използваме ", споделя той.

Според университетския откривател би трябвало по-скоро да се запасяваме с нетрайни, по-скъпи, само че съществени артикули, като замразени ястия, консерви и пакетчета суха чорба, въпреки това да не са желаните ястия на фамилията. Но с изключение на разноските точно страхът, че няма да ги употребяват, в случай че ситуацията се усъвършенства, възпира купувачите.

Стивън Тейлър напомня, че настоящето държание е сходно на това при предходни пандемии, в това число от испанския грип през 1918 година, лишила живота на 700 000 души в Съединени американски щати и провокирала взлом на магазини и аптеки.

По това време доктрина на конспирацията внушавала, че вирусът е създадено от Германия биологическо оръжие. Новият ковид също би могъл да е китайско или американско оръжие, според от това от коя страна са хората, които настояват това.

За разлика от пандемията от грип A(H1N1) през 2009 година, новият ковид се популяризира и в обществените мрежи, което съгласно Стивън Тейлър има позитивни и негативни страни.

Паниката е рискова за вашето здраве - срутва имунитета

"Това разреши всеобщо разпространяване на трагични фотоси и видеоклипове по целия свят, което ускори възприятието за опасност и необходимост ", споделя той.

От друга страна, "социалните мрежи могат да бъдат доста добър източник на поддръжка, изключително в случаите на доброволна карантина ". "Означава ли това, че вървим към разпад на обществото при положение на дълга пандемия? Историята демонстрира, че не е по този начин ", счита Стивън Тейлър.

"Безредиците и агресивното държание бяха относително редки по време на предходните пандемии. Имаше и такива случаи, имаше принуждение, само че общата реакция беше на ред, взаимност, взаимопомощ, с цел да се направи всичко допустимо като общественост за справяне със обстановката ", споделя университетският откривател.

Novini.bg ви дава опция да следите настоящите данни за смъртоносния китайски ковид в действително време:



Повече за Коронавирус
 corona най-ново: Вижте последните вести лесни стъпки: Как да се предпазим? просто управление: Какви са признаците? eпидемия: Коронавирус в България
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР