От самото начало на войната в Украйна непрекъснато се повдига

...
От самото начало на войната в Украйна непрекъснато се повдига
Коментари Харесай

Military Watch Magazine: Русия пуска в Украйна най-страшния ...

От самото начало на войната в Украйна непрестанно се повдига въпросът за какво най-хубавите съветски танкове Армата не се виждат на бойното поле.  Имаше даже догатки, че те или не са подготвени за присъединяване в интервенция, или са били непокътнати, с цел да се изправят против по-мощни танкове на НАТО на други фронтове. Това написа американското профилирано издание Military Watch Magazine, представен от pik.bg.

Най-боеспособният вид на Т-90М, който влезе на въоръжение през април 2020 година, се появи за първи път в Украйна през април 2022 година, откакто други класове претърпяха обилни загуби. Най-малко един Т-90М беше погубен в борба, макар че неговите характерности и дарба да оцелява доста превъзхождат Т-72, Т-80 и по-старите разновидности на Т-90 в съветските бронирани сили. Вторият Т-90М беше изгубен през септември, въпреки и не от противников огън, а вследствие на залавянето му от украинските войски след отстъплението на съветските елементи.

Това нанесе сериозен удар на програмата: нейните технологии ще бъдат деликатно проучени от НАТО и неизбежно разкрити. Т-90М е вторият клас съветски танкове по бойни качества, тъй че неналичието на Т-14 Армата провокира най-вече спекулации. Можем да кажем, че този танк е в обособена лига: нито един задграничен противник не може да се похвали с сходни благоприятни условия, най-малко на хартия. В същото време планът се сблъска със обилни забавяния заради проблеми в съветския защитителен бранш.

Съобщава се, че на 8 октомври (събота) индивидуален Т-14 е видян до село Миджинская покрай Луганск - на територията на някогашната самопровъзгласила се Луганска национална република.

Разполагането на танка в Донбас става на фона на частичната готовност в Русия и ускореното въвеждане на въоръжение на повече Т-90. Макар по-старите съветски танкове (като T-72B3) също да оферират обилни преимущества пред украинските бронирани единици от 70-те години на предишния век, се чака от Т-14 поради извънредно високата му дарба да оцелява, мощните датчици и доста по-високата подвижност да го създадат страхотна мощ на бойното поле.

И това е правилно, в случай че танкът ще се употребява като командно средство за други бронирани елементи, както беше предположено по-рано от редица анализатори. В този случай неговата висока ситуационна информираност и системи за дейна отбрана могат да се употребяват за поддръжка на огромни единици от Т-90 или Т-72. Психологическият резултат от присъединяване на танка на бойното поле може да окаже доста въздействие върху морала както на съдружниците, по този начин и на съперника - до повратна точка във военните дейности след няколко седмици загуби.

Въпреки че снарядите Vacuum-1 APFSDS на T-14 и способността да устоят на удари от всеки прочут танков снаряд са основни атрибути за евентуален конфликт с НАТО, неналичието на съвременни танкове в Украйна значи, че тези качества може и да не са най-ценните качества.

Предната съществена бронева отбрана на Армата от над 900 mm, съчетани с избухлива реактивна ризница Malachit и системата за дейна отбрана AFGHANIT, имат капацитета да обезпечат висока жизненост против ръчни противотанкови ракети Javelin, които са съществена причина за загубите на съветската ризница след експлоадирането на войната. Украинският боеприпас Javelin се смята за втория по величина и евентуално даже най-големия в света след обилни доставки от Съединените щати, като ракетите обезпечават асиметрично средство за компенсиране на слабостта на личните ѝ танкове. Използването при T-14 на обособена капсула за екипажа също по този начин обезпечава доста по-сигурното му оцеляване, което усъвършенства неговата склонност за командни функционалности.

Като се има поради, че Украйна разчита на огромни пехотни формирования, няколко пъти по-големи от съветския контингент, се чака, че по-важни от Vacuum-1 ще бъдат усъвършенстваните противопехотни качества на Т-14, употребяващи осколочно-лъчеви снаряди Telnik. За разлика от Т-72 и Т-90, чиято скорост на заден ход е единствено от порядъка на 4 км/ч, което принуждава екипажите или да изоставен бойното си средства, или да изложат слабата си задна ризница при оттегляне, Т-14 може да се движи със скорост 75-80 км/ч както напред, по този начин и обратно - което доста понижава шанса танкът да бъде деактивиран или хванат от врага.

Докато способността на Русия да построи забележителен брой Т-14 за решаваща роля в украинския спектакъл остава под въпрос приемането на негово копие за проучване при положение на разширено наличие ще бъде приоритет за украинските сили и техните съдружници от НАТО, както към този момент се случи с Т-90М.

В същото време се чака на програмата Т-14 да се обърне доста по-голямо внимание, както заради повишеното напрежение с НАТО, по този начин и заради обстоятелството, че прилежаща Полша се снабди с южнокорейски танкове К2, които превъзхождат по своите характерности и успеваемост всички бойни машини в употреба от Западния блок.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР