От ресторантьорския бранш сигнализираха, че получената компенсация заради високия ток

...
От ресторантьорския бранш сигнализираха, че получената компенсация заради високия ток
Коментари Харесай

Алибегов: Колега получи сметка за ток от 14 800 лева, държавата му дава 119 помощ

От ресторантьорския отрасъл алармираха, че получената отплата поради високия ток е незадоволителна. Това сподели в БТВ " Тази заран " съпредседателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов. 

Алибегов даде образец със сметка на заведение в София. За януари 2022 година, където са регистрирани същите киловати както януари 2020 година, притежателят е получил фактура за 14 800 лева при 4938 лева за същия интервал преди две години. В сметката за януари т.г. е имало обезщетения от 5000 лева Т.е. 11 800 лева за заплащане след отплата против 4938 лева за 2020 година

През месец февруари 2020 година сметката за ток е 13 829 лева, а след отплата получаваме сума за заплащане от 13 710 лева, изясни Алибегов. Това са 119 лв. отплата.

Ричард Алибегов съобщи и че помощта " 60/40 " би трябвало да остане до края на годината, тъй като след пандемията на бранша ще са му нужни година-две, с цел да се възвърне.

Емил Коларов - ръководител на Сдружението на заведенията в България, разяснява за Българска национална телевизия, че предишния месец обезщетенията, които е трябвало да се получат от бизнеса за декември и януари, част от сдруженията са взели като предплатено заплащане за идващия месец, и не са били приспаднати от сметките за ток.

Този месец наши сътрудници имат обезщетения, които са начислени, които нямат нищо общо с действителното ползване. На електрическа енергия на стойност 14 000 лева, компенсацията с Данък добавена стойност е 118 лева, даде също образец той.

Държавата не начислява Данък добавена стойност, когато връща парите на бизнеса, а когато желае да ни ги вземе, си начислява Данък добавена стойност. Искането ни е 75% от разликата, която се получава сред действителния ток, който е на борсата, и тока, който беше при прогнозните цени на КЕВР, да се връща на бизнеса, съобщи още Емил Коларов.

Той сподели, че от Сдружението чакат да видят какво ще се случи с отговора на работодателските организации във връзка с тока и в случай че тези 75% не бъдат признати, като обезщетения, браншът ще се включи в митингите, проведени от работодателските организации и синдикатите, само че е в подготвеност и да провежда лични митинги.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР