От ресторантьорския бранш сигнализираха, че получената компенсация заради високия ток

...
От ресторантьорския бранш сигнализираха, че получената компенсация заради високия ток
Коментари Харесай

За сметка за ток от 14 000 лв. ресторантьор получи 119 лв. помощ

От ресторантьорския отрасъл алармираха, че получената отплата поради високия ток е незадоволителна. Това сподели в БТВ " Тази заран " съпредседателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов.

Алибегов даде образец със сметка на заведение в София. За януари 2022 година, където са регистрирани същите киловати както януари 2020 година, притежателят е получил фактура за 14 800 лева при 4938 лева за същия интервал преди две години. В сметката за януари т.г. е имало обезщетения от 5000 лева Т.е. 11 800 лева за заплащане след отплата против 4938 лева за 2020 година

През месец февруари 2020 година сметката за ток е 13 829 лева, а след отплата получаваме сума за заплащане от 13 710 лева, изясни Алибегов. Това са 119 лв. отплата.

Ричард Алибегов съобщи и че помощта " 60/40 " би трябвало да остане до края на годината, тъй като след пандемията на бранша ще са му нужни година-две, с цел да се възвърне.

Емил Коларов - ръководител на Сдружението на заведенията в България, разяснява за Българска национална телевизия, че предишния месец обезщетенията, които е трябвало да се получат от бизнеса за декември и януари, част от сдруженията са взели като предплатено заплащане за идващия месец, и не са били приспаднати от сметките за ток.

Този месец наши сътрудници имат обезщетения, които са начислени, които нямат нищо общо с действителното ползване. На електрическа енергия на стойност 14 000 лева, компенсацията с Данък добавена стойност е 118 лева, даде също образец той.

Държавата не начислява Данък добавена стойност, когато връща парите на бизнеса, а когато желае да ни ги вземе, си начислява Данък добавена стойност. Искането ни е 75% от разликата, която се получава сред действителния ток, който е на борсата, и тока, който беше при прогнозните цени на КЕВР, да се връща на бизнеса, съобщи още Емил Коларов.

Той сподели, че от Сдружението чакат да видят какво ще се случи с отговора на работодателските организации във връзка с тока и в случай че тези 75% не бъдат признати, като обезщетения, браншът ще се включи в митингите, проведени от работодателските организации и синдикатите, само че е в подготвеност и да провежда лични митинги.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР