От РД Пожарна безопасност и защита на населението - Варна

...
От РД Пожарна безопасност и защита на населението - Варна
Коментари Харесай

Задължително ги прочетете: Пожарникарите дават съвети как да се опазим от пожари по празниците

От РД „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията ” - Варна припомнят, че с настъпването на коледните и новогодишни празници се покачва рискът от пожари, както в дома, по този начин и на публични места.

Предпоставки за това са потреблението на разнообразни типове коледни украси, бенгалски огън, фойерверки, театрални и пиротехнически произведения, работещи и оставени без контрол кухненски, отоплителни и други електрически уреди.
За да не се помрачи празничното въодушевление специалистите предлагат да се следват няколко лесни правила:
- Не бива да се употребяват свещи и бенгалски огън за декорация на коледните дръвчета;
- Горящите свещи би трябвало да са сложени върху твърда и негорима поставка, на безвредно разстояние от горими материали и предмети;
- Пазете горящите свещи надалеч от деца и домашни любимци, които с дейностите си могат да провокират пожар;
- Светещите коледни лампички и друга декорация не би трябвало да остават включени без надзор;
- Добре е да проверим редовността на електрическите и други отоплителни уреди, които употребяваме всекидневно и да отделим особено внимание на сигурността в кухненското помещение /виж прикачените листовки/.
Не бива да позволяваме деца да използват пиратки, римски свещи, ракети и други пиротехнически произведения.
Когато палим свещ в църквата би трябвало да пазим с изключение на себе си и близките хора;
Ако честваме отвън дома или сме на публично място /увеселително заведение, хотел, търговски център, кино, спектакъл и др./ e добре да се срещнем с пътищата за евакуация, изходите и разположението на пожарогасителите и пожарните кранове;
В случай на задимяване и пожар на публично място, не трябва да изпадаме в суматоха, а да се насочим към най – близкия излаз, да следваме и изпълняваме напътствията на личния състав на обекта и на пристигналите на място пожарникари и чиновници на реда, по опция - да помогнем на деца, възрастни и хора в неравностойно състояние.

При мощно задимяване е добре да използваме влажен текстилен материал пред носа и устата си и да дишаме през него. Придвижването би трябвало да става в приведено състояние – покрай пода, защото въздухът там не е толкоз нечист. В случай, че сте свидетел на пожар, при първа опция съобщете на телефон 112 - дежурният оператор може да Ви зададе уточняващи въпроси, както и да даде скъпи инструкции.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР