От Районната избирателна комисия в Русе съобщиха и за сериозно

...
От Районната избирателна комисия в Русе съобщиха и за сериозно
Коментари Харесай

СИК в Русе позволи на избирател да гласува два пъти

От Районната изборна комисия в Русе оповестиха и за съществено нарушаване.

Гласоподавател е дал своя вот два пъти машинно. Той е декларирал, че първият път се е объркал и от комисията са му разрешили да повтори вота си, предава Нова тв.

Това нарушаване евентуално ще сътвори сериозен проблем при обработката на протоколите с изборните резултати.

В града има и сигнали за механически проблеми с машините в изборните секции. В началото на изборния ден някои от членовете на секционните комисии не са съумели да започват машините, само че това е било бързо отстранено и гласуването с тях е почнало.

В 107-ма секция машината е работила единствено два часа. След това е дала неточност, спряла е разпечатването на хартиения откъслек и е блокирала. Пристигналият на място механик не е съумял да направи нищо.

Затова гласуването в тази секция продължава единствено и само с хартиените бюлетини. Вотът на 42 дали своят вот е непокътнат и ще бъде отразен в изборните протоколи.

В същото време и всеки, който пожелае, може да упражни правото си на глас по този метод, в случай че съответната Секционната изборна комисия (СИК) разполага с такава техника, декларира ръководителят на Районната изборна комисия (РИК) Цонка Велкова, представена от пресцентъра на регионалната администрация.

От РИК обясниха по-рано, че жители, дали своят вот машинно, са открили несъответствия с хартиената бюлетина, и СИК са алармирали за казуса. " В секциите, в които имаше несъответствия, машинното гласоподаване краткотрайно беше прекратено. Всеки един от случаите към този момент е тестван и изчистен ", разяснява ръководителят на РИК.

В РИК е постъпила и тъжба, съгласно която в секция с над 300 гласоподаватели липсва машина за гласоподаване. Сигналът е изпратен по подготвеност до Централната изборна комисия. След инспекция на място като безпочвен е преценен различен сигнал - подозрение, че се оказва напън върху възрастни хора в село Одринци да гласоподават за избрана партия.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР