От пролетта на тази година има драматично влошаване на качеството

...
От пролетта на тази година има драматично влошаване на качеството
Коментари Харесай

Съветник на Радев: Неграмотно преписват конституцията

" От пролетта на тази година има трагично утежняване на качеството на законодателството. Народното събрание влезе във френетична интензивност, давайки си сметка какъв брой малко време му остава до края на мандата ". Това сподели пред БНР Иванка Иванова, консултант на президента Румен Радев по правните въпроси.

Тя добави, че при гласуването на Изборния кодекс, в случай че не са били така наречен " референти " от администрацията на Народното събрание, е щяло да се стигне и до по-парадоксални обстановки:

" Имаше един текст, който беше гласуван три пъти, което е скандално и опонира на Конституцията, която изисква в две гласувания да бъдат одобрявани законите ".

" При допускането на взаимна опция и за машинно гласоподаване, и за гласоподаване с елементарни бюлетини има съществени спънки. ГЕРБ си трансформират позицията в доста къс период. Преди беше напълно подкрепено въвеждането на машинно гласоподаване, като не се прави нищо за предприемане на административните стъпки, които изискват използването на закона. Сега още веднъж се позволява осъществяване на разбъркан вид, който е оспорван и от адвокати, и от политолози, и от специалисти ", добави Иванова.

Тя вижда въожност за различен и за основаването на проблем, който обвързван с ветото на президента и с отпадането на възбраната да се организират референдуми по тематики, които са от компетентността на Велико Народно заседание.

По думите на съветника на президента планът на ръководещите за нова Конституция е изцяло неплатежоспособен и в цялостно несъгласие с откритите правила за качество на образованието.

" Това е необразовано преписване на настоящата Конституция ".

Иванова посочи още едни проблем в сегашната Конституция - непоследователното пробутване на правилото за разделяне на управляващите:

" Там има огромна фигура като основния прокурор, който у нас е повдигнат като обособена конституционна фигура и който през последните години видяхме, че не може да се еманципира от тоталитарната си роля да служи за стожер на една ръководеща партия. И този парламентарен проблем, който може да бъде решен с едни умерени промени в границите на нормално Народно заседание, не намира своето решение в плана за нова Конституция ".

Като различен сериозен проблем Иванка Иванова загатна:

" Ако знаем кой прокарва политическото въздействие върху прокурорите и в случай че то е политическо, можем да му противодействаме, когато то нарушава Конституцията. Сега сме в обстановка, при която издигнатата във култ самостоятелност на прокурорите е приравнена на тази на съдиите и разрешава неинституционални сили да подреждат избора за основен прокурор, избора за членове на прокурорската гилдия ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР