От президентската резиденция „Вила Водно“ потвърдиха за , че президентът

...
От президентската резиденция „Вила Водно“ потвърдиха за , че президентът
Коментари Харесай

Скопската телевизия Алсат: Пендаровски ще се срещне с български македонци от ОМО Илинден Пирин

От президентската резиденция „ Вила Водно “ потвърдиха за, че президентът Стево Пендаровски ще се срещне с българските македонци по обяд в петък, обединени в неофициалната организация " ОМО Илинден Пирин ".

Обществеността в България проучва визитата на държавна делегация от Македония в София. Те считат, че е отворена вратата за включване на българите в Конституцията, само че остава въпросът по кое време ще стане това. ВМРО-ДПМНЕ обуславя поддръжката си с взаимност за македонското малцинство в България.

„ Скопие позволява отварянето на Конституцията за включване на българите “, „ Ковачевски остави вратата отворена “, „ Българите влизат в Конституцията на Северна Македония “, по този начин гласят някои от заглавията в софийските медии, след визитата на премиера Димитър Ковачевски.

Това се изважда като заключения от изказването му, когато министър-председателят споделя, че всяка общественост може да изиска влизане в Конституцията, а преди участието в Европейския съюз ще има конституционни промени. Премиерът обаче не беше безапелационен дали и по кое време българите ще влязат в Конституцията. Той обаче съобщи, че за смяна в Конституцията е належащо болшинство от две трети в Събранието. Този въпрос е един от основните български претенции за деблокиране на европейската интеграция на Македония, а неотдавна го повтори и българският президент Румен Радев, който акцентира, че тази концепция назрява в Скопие.

Сега в българската общност породи алтернативата дали Македония би трябвало да извърши това искане преди началото на договарянията с Брюксел или преди участието в Европейски Съюз?

„ Ключовият въпрос е по кое време ще се случи включването на българите като част от народите, които образуват страната Северна Македония. „ Безспорно е, че би трябвало да има ясни гаранции, че това ще се случи в рационален период “, сподели Наум Кайчев, член на Смесената историческа комисия.

На брифинг за пресата министър председателят Ковачевски сподели през вчерашния ден, че съглашение със София ще бъде реализирано посредством основаване на точна времева рамка, която да обгръща всички отворени политически въпроси. Неговият предходник Зоран Заев при последното си посещаване в България акцентира, че българите ще бъдат включени в Конституцията дружно с хърватите, само че преди присъединението към Съюза. В същото време министърът на външните работи Бужар Османи съобщи, че българите би трябвало да бъдат посочени в Конституцията като обособена етническа общественост, в случай че това значи нещо за тях. Той загатна и включването на черногорци в Конституцията. Тази позиция неотдавна беше доказана от президента на ДСИ Али Ахмети.

ВМРО-ДПМНЕ пък, с цел да гласоподават " за ", желаят взаимност, като признание на македонското малцинство в България. Петков акцентира, че този въпрос не е издигнат на срещата с ръководителя на партията Християн Мицкоски.

„ В момента се фокусираме върху стопанската система, инфраструктурата и културата. " Казахме, че ще зададем всички останали въпроси към работните групи, с цел да ги подготвим ", сподели Петков.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР