От посолството на Руската федерация напомниха, че днес се навършват ...

От посолството на Руската федерация напомниха, че днес се навършват

Руското посолство: Работи се за минимизиране на присъствието ни

От посолството на Руската федерация подсетиха, че през днешния ден се навършват 143 години от установяването на дипломатическите връзки сред Русия и България. Още по темата4 юли 2022 22:304281 юли 2022 13:5250230 юни 2022 19:39362

„ Доближихме този стадий, имайки едно от най-ниските равнища на взаимоотношението за цялата ни дълга обща история. Дори през годините на Втората Световна война и двата дипломатически представителства – както съветското в София, по този начин и българското в Москва – са функционирали обикновено. Днес контактът с формалните управляващи по самодейност на българската страна на практика не се поддържа, на активността на Посолството се слагат какви ли не пречки. Провежда се целенасочена работа по минимизиране на съветското наличие в България, разкъсване на нашите духовни и културни връзки, пренаписване на взаимното ни минало “, показват от посолството в обява в обществената мрежа Фейсбук.

“В същото време установяваме, че народите на Русия и България не престават да си възприемат с топлота и благосклонност. Благодарни сме на хиляди български жители, които се грижат за монументите на съветските воини, сражавали се за свободата на България. Признателни сме на приятелите, които не престават да ни оказват помощ и подкрепват даже в днешната комплицирана обстановка. С почитание се отнасяме към представителите на обществеността и медиите, които отстояват правото за плурализма на мненията в изискванията на преобладаващата медийна русофобия “, пишат още дипломатите.

„ И въпреки на днешния стадий бъдещето на руско-българските връзки е мъгливо, цялата ни взаимна история потвърждава, че компликациите са разрешими. За 143 години сме преодолели значително сложности, само че всякога волята на народите ни е допринасяла за нормализиране на връзките. Убедени сме: формалните контакти елементарно може да бъдат скъсани, само че връзките сред хората са нерушими “, обобщават от посолството.

Източник: dnes.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg