От поръчката би се облагодетелствала само една частна фирма, която

...
От поръчката би се облагодетелствала само една частна фирма, която
Коментари Харесай

Фирми обвиниха БДЖ в нагласени поръчки

От поръчката би се облагодетелствала единствено една частна компания, която употребява държавното хранилище, оповестиха на конференция през днешния ден представители на локомотивния цех "Експрес Сервиз " ООД и на българо-хърватското сдружение "БДЖ-Кончар " АД.

Скандалът избухна преди дни след изявления в медиите. Още тогава транспортният министър Ивайло Московски подреди инспекция на публичните поръчки.

Според изявления държавната жп компания ще заплати над 4 милиона лв. без Данък добавена стойност на авансово известна компания. Схемата била общоприета. В препоръчаната социална поръчка били заложени условия, които една единствена компания можела да извърши. Освен това в контракта били заложени и отговорности на БДЖ, които представлявали съвсем целия ремонт.

Анастас Колев, шеф на "Експрес Сервиз " в Русе и Гинчо Павлов, изпълнителен шеф на "БДЖ-Кончар " АД показаха данни за безусловно предопределена съгласно тях съответна социална поръчка, в която локомотивите на БДЖ ще се ремонтират от самите БДЖ, в халета на държавните железници и с аварийни елементи на държавните железници, а посредством схемата на процедура ще се източи публичен запас посредством фиктивни поправки на локомотиви.

Процедурата по Закон за обществените поръчки е открита с решение от 12 февруари т.г. на шефа на "БДЖ-Пътнически транспорти " ЕООД и е оповестена в Регистъра на публични поръчки към АОП на 14 февруари т.г., а точният й бюджет е 4 082 400, 00 лв. без Данък добавена стойност. Ключово условие на възложителя "БДЖ-Пътнически транспорти " е локомотивите да се предават за ремонт на територията на хранилище София, след което претендентите би трябвало да посочат адрес на осъществяване на услугата, където преценяват, само че би трябвало да потвърдят, че имат право на прилагане.

В същото време обаче в тръжната документи има условие експресните поправки на локомотивите да се правят в границите на 8 часа. Това и съизпълнителската роля на БДЖ, подсказват че на процедура, а и на доктрина, локомотивите не могат да се ремонтират на място друго от Локомотивно хранилище София, уточни Атанас Колев.

На процедура няма по какъв начин локомотив да отпътува от София, да стигне до Русе, да бъде ремонтиран и да се върне в София за 8 часа, заради което русенската "Експрес Сервиз " автоматизирано отпада от надпреварата. Като единствен вероятен реализатор остава единствено "ЖП Тракция ЕООД ", тъй като единствено те сега могат да потвърдят право на прилагане на здания в софийското хранилище на БДЖ, без да е ясно на какво съображение е това.

Другият парадокс в по този начин оповестената процедура е, че и другото дружество за ремонт на локомотиви в България - "БДЖ-Кончар " АД официално не дава отговор на условията на Възложителя. Въпреки че действително локомотивите са основани от тази компания и допреди две години са били обслужвани само от нея, все още "БДЖ-Кончар " АД нямат документ от ИА "Железопътна администрация " за поддържане на тези локомотиви.

Според Гинчо Павлов обстановката е безусловно парадоксална, тъй като технологията на локомотивите е интелектуална благосъстоятелност на българо-хърватското сдружение, което по думите му би трябвало да е с цялостно преимущество при ремонта и поддръжката им.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР