От Платформата изпратиха официална позиция на собственика на Фондацията по

...
От Платформата изпратиха официална позиция на собственика на Фондацията по
Коментари Харесай

Helpkarma: Бяхме подведени от Цънцарова, че ще говорим за COVID кампаниите ни

От Платформата изпратиха публична позиция на притежателя на Фондацията във връзка абсурда с разкритията в репортажи на Мария Цънцарова, излъчени по btv, за разпределянето на парите, събирани от дарения в проведените от тях акции. Тя е и на уеб страницата на платформата.

Припомняме, че по случая се самосезира и прокуратурата:
В позицията на Фондацията, Константин Кръстев показва, че са били заблудени за тематиката на изявлението и надлежно неподготвени да отговорят писмено на заложените въпроси от Цънцарова. Според тях " Хелп Карма получи тежък и неправдив медиен удар ", който " блокира набирането на средства за множеството жизненоважни случаи на деца и възрастни ". Били поканени за изявление на тематика Коронавирус акциите на фондацията, а то траяло 7 часа по авансово квалифициран сюжет, за който те не били осведомени.
" Освен това БТВ изцяло манипулативно внушава, че Фондация Хелп Карма е една нездравословна платформа, в която няма нищо позитивно. ", показват от там. " Затова ще поздравявам всяко без значение и независимо следствие, което ще почисти името на Фондация Хелп Карма! ", акцентира Констадин Кръстев.
В позицията си обаче Кръстев не споделя, дали в случай че в действителност задачата на следствието на btv е била " да се унищожи Фондацията ", както загатва, той ще потърси правата си в съда.
показва цялата позиция, изпратена от Helpkarma, без редакторска интервенция:
" От Константин Кръстев, Председател на Фондация Хелп Карма
Относно: репортажите на БТВ от 6, 7 и 8 ноември 2020
С репортажите на БТВ от 6, 7 и 8 ноември 2020 Фондация Хелп Карма получи тежък и неправдив медиен удар. Този удар всъщност блокира набирането на средства за множеството жизненоважни случаи на деца и възрастни. Поради ограниченост на отразяване на нашата активност, в нито един миг не бе показана реализацията на нейната съществена функционалност - да оказва помощ дейно и бързо.
Мария Цънцарова показа по БНР, изведено като заглавие в Дневник: „ Влизам във всеки диалог с извънредно почитание и доброжелателност “. В случая с Хелп Карма обаче тя влезе в офиса ни с една неистина. Бяхме поканени от Сутрешния блок на БТВ да приказваме за КОВИД акциите ни. Вместо това Мария Цънцарова съвсем не засегна тази тематика, а стартира с персонални въпроси към нашия чиновник и изиска незабавна информация за активността на Фондацията. Ние, признаваме, бяхме изцяло неподготвени да ѝ дадем незабавно писмено подкрепени отговори. Разбира се, бяхме и доста наивни, че тя действително чака отговори, а не фрагменти годни за монтаж в авансово обмислен сюжет. Разговорът продължи 7 часа. Седем часа, за които очевидно цялостен екип се бе готвил седмици наред, а от нас се очакваше за секунди да дадем детайлни отговори в случай, че умишлено бяхме въведени в подвеждане за тематиката на диалога.
Отворени и добросъвестни, в къс период ние в допълнение предоставихме на Мария Цънцарова всяка поискана от нея информация под формата на четири писма, с подробни сведения за нашата работа, в това число по софтуера. Поставихме се напълно на нейно разположение, бяхме изцяло отворени за един прям разговор. Тогава ние към момента нямахме подозрение в нейната доброжелателност. Приехме по дифолт, че тя съблюдава най-хубавите журналистически практики.
В подмяна видяхме един тесногръд, лекомислен и манипулативен репортаж, съединен от обособени фрагменти, с явната цел да бъде изцяло дискредитирана Фондация Хелп Карма и разрушено доверието в нея. Почти нищо от подадената от нас информация не бе употребявано. Видяхме жестоко извращение на истината. Поради това, че дължа тази истина на всички донори и сподвижници, по-нататък ще бъда съответен: каква е истината за Хелп Карма и по какъв начин я интерпретира БТВ.
Хелп Карма е дарителска платформа, която събира дарения за положителни дела, в това число и най-много свързани с лекуване на деца и възрастни. Но освен, има такива за обучение, за спортни достижения, за обществени дела и други Самото аргументиране, формулиране на потребностите и упованията, както и създаване на акциите е дело и отговорност на деклариралите акциите.
Хелп Карма се явява единствено и само платформа, самобитен канал за двупосочна връзка сред донорите и нуждаещите се, като подсигуряваме разходването на средствата да става съгласно оповестените правила и декларираните потребности!
Трябва да се има поради, че в България няма профилиран Закон за дарителството, съществуват единствено серия от закони, които регламентират разнообразни аспекти на дарителската процедура. Поради това всяка дарителска самодейност в този бранш у нас създава свои правила. Фондация Хелп Карма, в устрема си да бъде една правилна, транспарантна, бърза и ефикасна дарителска платформа, също е изработила свои правила и обществено ги е оповестила.
Важно е да се знае, че във Фондация Хелп Карма средствата на донорите се разпределят в две групи:
Средства за каузи/кампании;
Средства за прехрана на Фондацията, които се набират като % от всяко подаяние при избрани условия.
Ще прегледам по-подробно по какъв начин се набират и употребяват средствата във всяка от тези групи.
І. Средства за каузи/кампании
Средствата за каузи/кампании могат да се употребяват само за задачите на съответните акции.
Регламентираният механизъм за това е следният:
Хелп Карма дава платформа на основателите на акциите, които са основатели и носители на съответните дела. Отговорността да дефинира задачите на акцията е на основателя на акцията. Включително, в случай че акцията е здравна, да обясни посредством документи положението на нуждаещия се и какво лекуване ще бъде приложено. На тази основа да показа предварителна стойност на нужните средства за акцията.
Хелп Карма се пробва да обясни достоверността на всяка акция. За медицинските акции се изисква наложително основателят на акцията да даде епикриза. В случай на потребност се организират консултация с доктор. Но отговорност за достоверността имат и основателите на акциите.
Ние не можем, изключително в случай че всички други способи са изчерпани, да не признаем правото на родителите на едно болно дете да изберат за него най-хубавото, в това число и пробно лекуване, а също - да имат вярата за най-хубавия резултат.
Тук е понятен скептицизмът на някои лекари в репортажа на БТВ от 7 ноември, по отношение на типа на лекуването, цените за него, прогнозите за неговия резултат. Винаги може да има разнообразни експертни отзиви по отношение на метода на лекуване и неговия резултат.
Затова ние даваме право на избор на родителите, както и правото им на вяра – това е част от нашата философия. В същото време Хелп Карма прави всичко допустимо, с цел да предотврати злоупотреби с доверието на донорите. За страдание, рискът от злоупотреби от страна на нуждаещите се съществува в целия дарителски бранш. В един сходен случай Хелп Карма анулира акция и възвърне за своя сметка разноските по нея.
Както и по ред аргументи, на практика е доста мъчно, даже невероятно неотложно да установим, дали за едно и също лекуване се употребяват средства и от други, в това число държавни, източници. Вероятно един предстоящ централизиран указател би решил този проблем.
Именно за една по-голяма сигурност във връзка с злоупотреби, Хелп Карма сътвори своя TRUSTSAFETY CLUB за тези акции, чиито средства се подаряват единствено във Фондация Хелп Карма. Целта е: по-сигурен надзор върху акциите, тъй като не са редки случаите, когато нуждаещи се дублират свои акции в разнообразни платформи, като по този начин получават дарения от разнообразни източници за едни и същи потребности.
Това бе категорично обяснено на Мария Цънцарова, само че в репортажа на БТВ от 7 ноември бе пропуснато. Там се говореше за някакъв ВИП клуб на привилегировани.
Има една значима детайлност, която репортажите на БТВ въобще не засегнаха, а тя ни отличава от доста други платформи. Това е, че средствата за акциите, в множеството случаи, се превеждат непосредствено в съответните лечебни заведения, хотели, учебни заведения и прочие, против предоставени фактури и други платежни документи. Осигурена е бистрота, като на страницата на всяка акция се афишира информация какъв брой тъкмо средства са усвоени за акцията и защо. Такава отчетност не знаем да съществува някъде другаде в дарителския бранш.
Въпреки че Мария Цънцарова получи цялостна информация по този въпрос, репортажът от 6 ноември си разреши да хвърли мощно подозрение върху отчетността при усвояването на средствата. Освен това се оплака, че не е имала достъп до платежни документи по акции. Достъпът е строго стеснен по Закона за отбрана на персоналните данни, тъй като се съдържат персонални данни, банкови сметки и други
След изплащането на средства за акциите, в обособени случаи, в Хелп Карма остава една сума от усвоени досега средства по акциите. В репортажа от 6 ноември бе хвърлено подозрение, че не се знае какво се случва с наличните средства. Но разпореждането с тях е регламентирано, а точно:
Една част от тези средства е предопределена за настоящи сега акции. Тя следва да бъде усвоена до края на акцията по посочения ред;
 24 дарителски организации с отворено писмо по проблема с HelpKarma 24 дарителски организации с отворено писмо по проблема с HelpKarma
В края на предходната седмица в репортажи на bTV беше разобличена в нелоялни практики с ръководство на парите за дарения платформата HelpKa...
Останалата част съставлява излишък от средствата на към този момент завършили акции (поради осъществяване на идеите, завършването на лекуванията, гибел на бенефициента и пр.). Тези средства се пренасочват към други акции от основателя на акцията.
Ще дадем обстоен и документиран отговор и по всички съответни акции, които бяха упоменати в репортажа от 7 ноември, а точно акциите за: Рейън, Радо, Роберта, Ангел и Никола. В репортажа бе подадена откъслечна информация за тях, която по-скоро имаше за цел още веднъж да внуши съмнение към Хелп Карма. Разбира се нашата служителка не бе в положение да дава отговор на заложените в упор съответни въпроси, за които са нужни информации с обширна документи.
ІІ. Средства за прехрана на Фондация Хелп Карма
Дарителската платформа Хелп Карма не би могла да съществува, в случай че не разполага със средства за своята прехрана. Тя няма други финансови източници. Ето за какво тя е оповестила регламентиран % от даренията за своята прехрана. В началото процентът за отчисление бе 5.8%, а след това 5%.
Международният опит демонстрира, че това е нормална процедура на сходни дарителски платформи. По-големите от тях с оборот над 50-60 млн. евро удържат 5-8% тъй като заради размера си осъществят спестовност от мащаба, до момента в който по-малките стигат до 15%. Ние се стремим да останем в границата от 5%.
По настоящем Фондация Хелп Карма, както показах преди този момент, не удържа нищо от даренията за акциите, включени в нейния TRUSTSAFETY CLUB. Това е тласък за това, че са споделили нашата политика за бистрота и надзор върху акциите. Дарителите в клуба имат опция да ни поддържат по тяхно предпочитание, с настрана подаяние към Фондацията, което може и да надвиши регламентирания % от 5%. Техните целеви дарения, ориентирани за прехрана на Хелп Карма се движат от 0 до над 15%.
 Цветеслава Гълъбова за разкрития за Helpkarma: Това е чист прочувствен дебилитет Цветеслава Гълъбова за разкрития за Helpkarma: Това е чист прочувствен дебилитет
" От следствието на М. Цънцарова за фондация Хелп карма ме потресе най-вече това, че тези младежи - евентуално високо образовани, ве...
Усвояването на средствата за прехрана на Фондация Хелп Карма се управляват строго. Фондацията прави разноски за своя личен състав, за наем, за консумативи и прочие Но главните разноски са свързани с създаването, поддържането, развиването и отбраната на новаторския програмен продукт на дарителската платформа. Тук би трябвало да се има поради характерът на Хелп Карма.
Нейният запас е на първо място интелектуален. Хелп Карма не закупува парцели, коли. Тя заплаща за интелектуален труд, което подсигурява нейната успеваемост. Обект на изключително внимание е на първо място екипът от IT експерти и изключително неговият водач, които основават и развиват софтуера – сърцето на Фондацията. Възнаграждението им не трябва да се преглежда като „ заплата “, а като придобиване във времето на изключително скъп и безценен интелектуален артикул, върху който е основана цялата дарителска платформа (затова сумите са доста разнообразни от месец до месец). Именно този артикул обезпечава нашата успеваемост. Поради това водещият IT експерт Славчо Славчев има основна роля във Фондацията. Това изяснява и дадения му заем – публикувана процедура като инструмент за опазване на скъп чиновник. Към днешна дата този заем е напълно изплатен, а лихвата по заема ще послужи за развиване на Фондация Хелп Карма.
В репортажа на БТВ от 6 ноември централно внимание бе ориентирано върху размера на „ заплатата “ на водещия IT експерт на Хелп Карма и получения от него заем. Това стана съществена тематика на мнения в медиите – по какъв начин е допустимо човек в България да получава такава „ заплата “? Нищо от горните обяснения на Фондацията пред Мария Цънцарова не бе обявено.
Цялата посочена нагоре информация бе подадена на Мария Цънцарова, дружно с други данни за работата на Фондация Хелп Карма. Информацията разяснява най-подробно какво тъкмо се случва с двете групи средства на Фондацията: тези за каузи/кампании и тези за прехрана на Фондацията. Затова обобщението на водещия в утринния блок Антон Хекимян е безусловно манипулативно: „ Оказва се, че парите, които хората дават, които ние даваме за деца в потребност, за деца с проблеми, отиват за заплати, за заеми (...) ”
Репортажите не обръщат внимание върху положението на цялостния дарителски подтекст в България, с цел да изяснят по какъв начин се ситуира Фондация Хелп Карма в него. Каква е степента на нейната експедитивност и успеваемост спрямо всички други дарителски начинания? Мисля, че този въпрос чака една същинска и справедлива публицистика, която работи за публичния интерес.
Освен това БТВ изцяло манипулативно внушава, че Фондация Хелп Карма е една нездравословна платформа, в която няма нищо позитивно. От всички 2 626 акции, вниманието бе ориентирано единствено към пет от тях (т.е. 0,19% от всички кампании), с хипотетични проблеми. Не бе посочен нито един добър образец от активността на Фондацията. Не бе дадена думата на стотиците нуждаещи се, които получиха от Хелп Карма внимание и поддръжка. Не стана дума за избавените деца и възрастни; за осъществените исторически триумфи, като спускането със сноуборд от Хималаите; за просветителната задача на изоставени деца в Африка; за КОВИД акциите и прочие и прочие
 Синът на Гунди стопира акцията 1000 за Левски поради Helpkarma Синът на Гунди стопира акцията " 1000 за Левски " поради Helpkarma
" Със страдание би трябвало да споделя, че най-малко краткотрайно приключвам дарителската акция “1000 за Левски ”. При създалата се утолен...
Всички средства, които Фондацията Хелп Карма е получавала и е изплащала са минавали по банков път. Включително тези към 300 000 лв., по време на спирането на заплащанията посредством системата на PayPal, което също беше обяснено на Мария Цънцарова. Благодарение на всичко това няма сума, чието придвижване да не може да се наблюдава.
Дори да бъде реализирана задачата да се унищожи Фондация Хелп Карма, въпреки всичко съм уверен, че си е коствало да я създадем и да дадем на доста хора вяра и поддръжка.
И не мога да нямам и мисъл за всички тези деца, на които сега се лишава вяра, постоянно последна, за избавление!
Затова ще поздравявам всяко без значение и независимо следствие, което ще почисти името на Фондация Хелп Карма!
Константин Кръстев
Председател на Фондация Хелп Карма "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР