От Pepper ще се роди поколение по-функционални интелигентни роботи(снимка: CC0

От Pepper ще се роди поколение по-функционални интелигентни роботи(снимка: CC0 ...

Японски гигант иска да замени всички работници с роботи


От Pepper ще се роди поколение по-функционални интелигентни роботи
(снимка: CC0 Public Domain)

Така наречените интелигентни роботи могат да съживят икономиката и конкурентоспособността на Япония, заяви главният изпълнителен директор на SoftBank Group Corp Масайоши Сон по време на онлайн конференция.

Фондът Vision Fund на SoftBank е ангажиран с 18 компании в разработката на интелигентни машини, подобрени с изкуствен интелект (AI) и с възможности далеч отвъд танците и поздравите на вратата, с които е известен популярният робот Pepper.

Масайоши Сон припомня грандиозното дебютно събитие на Pepper преди няколко години, но сега този проект не е актуален. Основателят на SoftBank вижда бъдеще с интелигентни роботи, които ще заменят не само производствената и индустриална работна сила, но и всички работници, цитира думите му .

Шефът на SoftBank подкрепи речта си с видеоклипове на хуманоидни роботи, тичащи и скачащи, както и на машини във формата на контейнер, които чистят подове.
още по темата
Сон обаче не разкри конкретни данни за нови инвестиции или пазарни цени на някое от устройствата, нито коментира инвестиционната „пауза” на SoftBank в Китай, където регулаторите увеличиха драстично контрола върху технологичните фирми.

През юни SoftBank продаде 80% , производител на робота-куче Spot, на южнокорейската Hyundai Motor Group за сумата от 1,1 млрд. долара. Месец по-късно Ройтерс съобщи, че продажбите на робота Pepper, представен от Сон с много фанфари през 2014 г., .

SoftBank остава партньор на Boston Dynamics, а от Pepper ще се роди поколение по-функционални интелигентни роботи – или това, което Сон нарича „smabo” (от „smart” и „robot” на японски).

Такива машини ще имат потенциал да революционизират работната сила, тъй като един интелигентен робот може да увеличи 10 пъти дневната производителност на човека, каза Сон. В Япония това означава, че 100 милиона роботи биха могли да свършат работата на 1 милиард души, добави той.

„Хората могат да бъдат освободени от скучната работа”, заяви мениджърът. „(Те) могат да работят върху нещо, което има повече добавена стойност”.

Източник: technews.bg