От падането на Желязната завеса изминаха 30 години. Какво се

...
От падането на Желязната завеса изминаха 30 години. Какво се
Коментари Харесай

Какво даде ЕС на Източна Европа?

От рухването на Желязната завеса изминаха 30 години. Какво се случи със страните от някогашния социалистически блок? И какво им даде Европейски Съюз? Ето по какъв начин двама немски публицисти виждат Източна Европа през днешния ден:

От рухването на Желязната завеса изминаха към този момент 30 години. Какво се случи със страните от б ившия социалистически блок ? Как наподобява там демокрацията? Според " Зюддойче Цайтунг ", политическата равносметка е прекомерно потискаща. " Техните държавни управления, почти без изключение, поддържат куха националистическа изразителност, в по-голяма или по-малка степен се стремят да анулират свободата на печата, да подкопаят устоите на правовата страна, да регламентират всичко в обществото, а и отхвърлят да си сътрудничат с останалите европейци, когато не виждат опция да прелеят пари от Европейски Съюз в личните си каси ", написа изданието.

Благосъстоянието на Изток пораства, само че...

В икономическо отношение обаче някогашните страни от Източния блок просперират, установи на собствен ред " Франкфуртер Алгемайне Цайтунг " (ФАЦ). Изданието твърди, че никой различен район в Европа не е претърпял по-дълбоки промени от Източна и Югоизточна Европа и дава за образец Полша, където приходите на глава от популацията са се нараснали петорно от 1990 година насам. Словакия, Естония и Литва в това време доближават 80% от благосъстоянието в Европа, а Чехия и Словения - дори 90%. " Единствените изоставащи са тези, които се причислиха по-късно към Европейски Съюз - България, Румъния и Хърватия. Но дори и те през днешния ден стоят по-добре, в сравнение с източноевропейските страни, които не членуват в Общността. " По-нататък ФАЦ установи, че парите въпреки всичко не са единственият важен фактор и показва, че хората имат и друго мерило за благополучие -  образование, опазване на здравето, здравословна храна, чиста околна среда.

Източноевропейските страни реализираха огромен прогрес, само че с цената на огромни жертви от страна на локалните хора, показва ФАЦ. Изданието загатва в тази връзка политическата и икономическа неустановеност по време на прехода от планова стопанска система към пазарна, закриването и приватизирането на държавната благосъстоятелност, заливането на източноевропейските пазари със западни артикули, както и появяването на редица стопански авантюристи и съмнителни вложители.

Западът печели от свободата на придвижване 

Затова коментаторът на " Зюддойче Цайтунг " Карл-Маркус Гаус моли: " Нека този път не питаме какво допринесоха източните страни-членки на Европейски Съюз за демокрацията в Общността, а назад - какво Европейски Съюз им донесе на тях самите ". Свободата на напредване е фактически огромна полезност, само че тя донесе най-вече ползи на Запада, а на Изтока по-скоро му навреди, отбелязва създателят. Ето по какъв начин се аргументира той: " Хиляди лекари напуснаха България и Румъния, което оказа помощ да се смекчи дефицитът на медици на Запад. Не бива да виним тези хора, че търсят по-добър живот за себе си и своите фамилии, само че в този момент те липсват там, където едно време са получили своето университетско обучение. А тяхната липса на собствен ред принуждава други хора да мигрират. България през днешния ден има милион и половина поданици по-малко, в сравнение с през 1989, а Румъния - почти четири милиона по-малко. И това са все дейни, добре образовани хора ", написа " Зюддойче Цайтунг ".-->

Друг проблем на хората в Източна Европа, съгласно ФАЦ, е " убеждението на мнозина, че Брюксел, или най-общо казано Западът, нито ги взема на съществено, нито ги схваща - например относно бежанската политика или в отношението им към Русия. " Тъкмо това неодобрение изяснява ненапълно и успеха на популистките и евроскептични течения във Варшава, Будапеща и други места. 30 години след рухването на Стената сме принудени трезво да отчетем, че икономическата интеграция не всеки път вървеше ръка за ръка с политико-идеологическа ", написа в умозаключение ФАЦ.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР