От определиха като правилна, но леко закъсняла, позицията на президента

...
От определиха като правилна, но леко закъсняла, позицията на президента
Коментари Харесай

Ерменков: Позицията на Радев за вето върху санкции срещу руското ядрено гориво е правилна, но леко закъсняла

От дефинираха като вярна, само че леко закъсняла, позицията на президента за несъгласие върху възможни наказания на Европейски Съюз, свързани с нуклеарната енергетика. Темата разясниха социалисти преди съвещанието на Националния съвет на партията.

Вчера преди присъединяване си в изключителното съвещание на Европейския съвет, президентът заяви пред български публицисти в Брюксел, че България не може да одобри наказания против съветското нуклеарно гориво, тъй като това ще повлияе директно на нашата нуклеарна енергетика. Ако се наложи, ще наложим несъгласие, разясни президентът.

Това би трябвало да бъде позицията на нашата страна и тази позиция съгласно мен е леко закъсняла, трябваше доста по-отдавна да бъде изразена, съобщи през днешния ден пред публицисти Таско Ерменков от левицата.

Видимо е чел решенията на Националния съвет на и ги е огласил в Брюксел, разяснява Ерменков на въпрос за изразената от президента позиция, че България към този момент не би следвало да подкрепя с оръжия Украйна и че страната ни няма да поддържа наказания, свързани с нуклеарната енергетика.

Особено за нуклеарното гориво, мощно ме тормози, че е една пиар акция за вътрешна приложимост с доста подозрителен триумф, сподели още социалистът. Министърът на енергетиката на неговото служебно държавно управление в деня, в който минаха през България товари с нуклеарно гориво за унгарската нуклеарна централа, излъга, че България не може да внася и да транзитира нуклеарно горивоСъмнявам се дали след тази неистина " Росатом " ще гледа на България като на сериозен сътрудник, пзаяви Ерменков, съобщи Българска телеграфна агенция.

Имам съществени терзания за АЕЦ " Козлодуй ", че в случай че ние продължим да се държим несериозно като сътрудници в енергийните си отношение с контрагентите, те могат да не ни извърнат внимание, сподели Таско Ерменков. Лицензите на нуклеарните блокове в Козлодуй изтичат: на Пети блок - 2027 година, на Шести - 2029 година, и единственият, който може да даде позволение за по-нататъшното им удължение е " Росатом ", добави той.

Според Ерменков е рисково за страната нуклеарното гориво за АЕЦ " Коздлодуй " да идва от " Уестингхаус ", при изискване, че това гориво още не е лицензирано от Агенцията за нуклеарно контролиране.

Президентът най-сетне стартира да пази ползите на България, разяснява от на въпрос за изразената от президента позиция в Брюксел. Социалистът означи, че е декларирала своята позиция още първоначално - твърдо срещу военна помощ за Украйна и за спокойно разрешаване на въпросите. За нуклеарната енергетика, Гьоков се съгласи, че това е вярна стъпка. Ако някой различен уточни друга вярна стъпка, можем да я обсъдим, само че аз не виждам, добави той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР