„От около година не съм в Надзорния съвет на банката.

...
„От около година не съм в Надзорния съвет на банката.
Коментари Харесай

Лъчезар Борисов не вижда нищо смущаващо, че близо милиард лева са налети в 8 фирми

„ От към година не съм в Надзорния съвет на банката. Още не съм наясно кои са компаниите, а и оповестената информация може би е банкова загадка. Не мога да изтъквам тъкмо интервалите и дали съм бил член на Надзорния съвет, когато са им отпускани заемите “, съобщи в началото Борисов, само че след това съвсем призна, че е бил в Съвета по времето, когато банката е раздавала милиардите.

„ Една банка каквато е ББР, с цялостен банков лиценз, дава заеми на микро, дребни и огромни компании. Това не са дотации или кеш грантове, а заеми с доста положителни лихви за ББР. Това не са раздадени средства. Може би някой е подвел министър Петков за структурата на портфейла на банката. Тя е с активи от 4 милиарда лева, а не 1,4 милиарда лв.. Банката работи с всевъзможен вид клиенти “, стартира да се оправдава Борисов. По думите му 99% от клиентите са микро, дребни и междинни предприятия. 23% от портфейла на Българската банка за развиване бил в огромни компании, всичко останало било за дребния и междинен бизнес.

Бившият министър на стопанската система побърза да се отбрани с довода, че сега банката била в прелестно положение. „ Милиард и половина има сега в банката. Внесеният капитал е милиард и 400 хиляди “, посочи Борисов.

„ Аз назначих Десислава Трифонов като шеф на Агенцията по вложения “, призна гордо ексминистърът на стопанската система. Мотивът му – „ тъй като мястото тогава беше свободно “. Критерият бил нейната работа в Министерски съвет и предходната й работа в администрацията. Работил съм с нея, беше в кабинета на вицепремиера Марияна Николова. За предходната година година в Агенцията за вложения са сертифицирани планове за близо 1 милиарда лв. “, изясни Лъчезар Борисов, като размята някакъв „ дълъг лист “ от 15-20 компании, които сякаш били привлечени за вложители у нас. Въпреки изказванията, че постъпилите непознати вложения по времето на Трифонова са тъкмо 0, Борисов я похвали, че постигнатите от нея резултати били рекордни от гледна точна на сертифицирани планове.

Разбира се, изявлението не мина без дежурните благодарности и пердашене в гърдите какъв брой бил постигнал кабинетът на Борисов, който употребява трибуната за следващ път:

„ Само преди месец организацията за кредитен рейтинг „ Фич “ увеличи кредитния рейтинг на банката. Тя беше тествана по линия на стрес тестванията за влизането на България в механизма ERM II. Банката се ревизира от Банковия контрол на Българска народна банка “.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР