От Обществения съвет на ЦИК излязоха със съвет към избирателите как

...
От Обществения съвет на ЦИК излязоха със съвет към избирателите как
Коментари Харесай

От Обществения съвет на ЦИК съветват как да сгъваме бюлетините

От Обществения съвет на ЦИК излязоха със съвет към избирателите как да сгъват бюлетините на следващия ден. Според тях е добре два пъти да се сгъва машинната бюлетина преди да се съобщи на член на СИК за слагане на щемпел.

В своите Методически инструкции ЦИК не е показала или предложила по какъв начин тъкмо да става сгъването на машинните бюлетини. Комисията е оставила този въпрос на преценката на гласоподавателя, а по малките екрани бе показвано еднократно прегъване.

Досега методът на сгъването не беше значим, тъй като разписките от машините се пускаха по предписание в непрозрачни кутии. На тези избори за първи път машинните бюлетини ще се пускат в транспарантни урни, както и хартиените бюлетини, съобщи през днешния ден.бг.

Опитът от последните избори (02.10.2022) демонстрира, че в някои секции, където по неточност са били поставени транспарантни кутии за разписките от машинното гласоподаване, при еднократното им прегъване някои от тях са се отваряли и е можело да се види вотът на гласоподавателя.

Общественият съвет към ЦИК напомня, че за хартиените бюлетини ЦИК предлага да се сгъват по два пъти точно за да не се разкрие вотът на гласоподавателите. А тези бюлетини са много по дълги и необятни от машинните. Логично би било с бюлетините от машинното гласоподаване да сме също по този начин внимателни.

Затова Оценка за съвместимост към ЦИК предлага на гласоподавателите да сгъват два пъти и машинната бюлетина. Мястото е задоволително, с цел да се постави щемпел. Ако от СИК възразят, че мястото не им е задоволително – първо да сложат печата и след това гласоподавателят да си я сгъне още един път.

Общественият съвет приканва всички жители за всеобщо присъединяване на изборите на 2 април без значение от метода на гласоподаване, който ще предпочетат.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР