От област Русе са подадени общо 134 проектни предложения за

...
От област Русе са подадени общо 134 проектни предложения за
Коментари Харесай

Министър Пулев в Русе: 134 проекта за общо над 55 млн. лв. са подадени от областта по Плана за възстановяване и устойчивост

От област Русе са подадени общо 134 планови оферти за над 55 млн. лева по първатапроцедура „ Технологична рационализация “ от Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ). Това стана ясно по време на мобилната приемна на министър Пулев в града дружно с регионалния шеф Анатоли Станев. Русе бе следващият град от обиколката на министъра и екипа му в цялата страна по отношение на популяризирането на кандидатстването по процедурите от ПВУ и стратегиите от структурните фондове на Европейски Съюз. На приемната участваха още Красимир Якимов, шеф на кабинета на министъра, Пенчо Милков, кмет на Русе, Калин Маринов, зам.-директорът на Главна дирекция „ Европейски фондове за конкурентоспособност “ (ГД ЕФК), както и представители на локалния бизнес и работодателски организации.

„ Служебният кабинет работи на цялостни обороти. Заедно с вицепремиера Пеканов и останалите министри успяхме да осигурим 14 милиарда лева.одобрени средства по 7 стратегии от структурните фондове на Европейски Съюз. Въпреки всички спекулации по тематиката, Планът за възобновяване и резистентност е отворен и работи “, съобщи министър Пулев.

По данни на Групово дело ЕФК първата отворена процедура по ПВУ завърши с подадени над 2 500 планови оферти от цялата страна за над 1 милиарда лева „ До края на годината Министерството на нововъведенията и растежа ще разгласи описите на всички компании, които ще получат финансиране попърватапроцедура от ПВУ “, разгласи Пулев. Той добави, че първата фаза от оценката на плановете е приключила и напред не престават 2000 от тях. Финансирането ще бъде за възобновяване на техническия парк на предприятията.

В момента тече кандидатстването по втората отворена процедура от ПВУ за „ ИКТ решения и киберсигурност “. „ До момента подадените планове са близо 4400, а краят на кандидатстването е на 19 декември. Стойността на процедурата е 30,6 млн. лева По нея компании могат да получат финансиране за направа на онлайн магазини, основаване на мобилни приложения, уеб страници, за цифров маркетинг, киберсигурност и други “, сподели още Пулев.

„ Огромен интерес чакаме и по процедурата за „ ВЕИ и акумулатори за локално предпазване на сила “, на стойност 200 млн. лева, която ще помогне на български компании да станат енергийно самостоятелни “, разгласи министърът. Мярката е за създаване на фотоволтаична система – така наречен слънчеви панели, които да бъдат инсталирани върху покрива на даденото дружество, фасадата му или на терена, на който се намира то. Батериите за локално предпазване на сила ще могат да я съхраняват до няколко дни, а самата сила ще се създава само и единствено за лична приложимост, без да може да се препродава.

По думите на министър Пулев, сега е оповестена за публично разискване и процедурата за развойни действия и интелектуална благосъстоятелност за близо 120 млн. лева По линия на МИР от Плана за възобновяване към българския дребен и междинен бизнес потеглят 600 млн. лева до края на годината.

Той напомни, че новата Програма „ Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията “ 2021-2027 на стойност 3 милиарда лева бе утвърдена от Европейска комисия за рекордно къс период – подадена на 16 август и утвърдена на 3 октомври. „ Очакваме до дни да бъде утвърдена и Програмата „ Научни проучвания, нововъведения и цифровизация за умна промяна “ с бюджет от 2.14 милиарда лева Тя е нова за България и ще финансира цифрови решения и научни разработки както в бизнеса, по този начин и в обществените организации “, сподели още министър Пулев.

„ С всяка последваща процедура по ПВУ се стремим да облекчим административната тежест за кандидатстващите компании оптимално. Кандидатстването става напълно онлайн през системата ИСУН 2020, а към този момент все по-голяма част от инспекциите на подаваната информация от предприятията става служебно “, изясни Калин Маринов, зам.-директор на Групово дело ЕФК.

Началникът на кабинета на министъра Красимир Якимов разгласи, че ползата в региона към европрограмите за бизнеса е огромен. Общият брой на подписаните контракти по Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “ (ОПИК) за интервала 2014-2020 година е 147 за над 71 млн. лева, като 106 от тях са завършили. По процедурата за „ Енергийна успеваемост “ в помощ на дребните и междинни предприятия, Якимов сподели, че са подписани 41договора за над 4 млн. лева с компании от региона. „ Във връзка с помощта за превъзмогване на следствията от COVID-19 са подписани 1037 контракта за общо над 22 млн. лева “, разгласи началникът на кабинета.

Министър Пулев означи, че от всички 11500 дребни и междинни компании в област Русе, които биха могли да се възползват от запас от Българската банка за развиване, заеми от държавната банка са съумели да вземат едвам 163.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР