От няколко месеца в световната преса циркулират научно обосновани хипотези ...

От няколко месеца в световната преса циркулират научно обосновани хипотези

Д-р Маргарита Павлова: Сърдечните проблеми след ковид отшумя...

От няколко месеца в международната преса циркулират научно обосновани хипотези за опцията иРНК имунизациите да предизвикват миокардит и перикардит у млади мъже. Статистиката беше публично приета от учените, като тези странични резултати бяха маркирани в късата характеристика на продуктите против Коронавирус-19.Разбира се, сходна информация ускори още повече недоверието на българите към имунизациите, а решаването от финалните седмици на редица страни, измежду които Дания и Финландия, да забранят приложението на препарата на „ Модерна “ върху младежи до 30-годишна възраст наподобява объркващо на фона на имунизационната акция. По този мотив потърсихме мнението на д-р Маргарита Павлова, доктор с 20-годишен стаж и компетентност по вътрешни заболявания, обща медицина и кардиология. В момента практикува като ОПЛ към Медицински център VI в Пловдив.

-Д-р Павлова, каква е рецептата за крепко сърце?

-Рецептата включва движение, здравословен метод на живот, умерена приложимост на така наречен нездравословни неща, било то тютюнопушене, алкохол и мазни храни, както и обезпечаване на мира в фамилията.

-Обръщате внимание на спокойствието. В тази връзка кои страсти въздействат най-доста върху здравето на сърдечносъдовата система и по какъв начин да предпазим сърцето си от вълненията-хубави и неприятни?

-И двата видя страсти въздействат на сърцето, защото водят до растеж на така наречен адреналин. Това е хормонът на напрежението. Няма по какъв начин да предвидим при обособените човеци неприятни или хубави страсти по какъв начин биха се отразили. В двата случая се отразява на сърцето, като се покачва пулсът и се усилва кръвното налягане.

-Ясно е, че Коронавирус-19 задълбочи сърдечносъдовите изблици. С какво се различава тяхното лекуване, когато вирусът стои в основата на признаците?

-Имайки поради, че Коронавирус-19 води до нараснало тромбообразуване, единствената смяна в лечението е банкет на медикаменти, които разреждат кръвта или понижават тромбообразуването. Включваме и медикаменти, които да покачват кислородното доставяне на сърдечния мускул. Това е разликата с обичайното лекуване на сърдечносъдовите болести.

-Според вашите наблюдения показаха ли се повече сърдечносъдови казуси измежду младите в резултат на коронавирус инфекцията?

-Не бих споделила, че са се появили повече сърдечни казуси. Може би се касае до преходни обстановки от рода на сърцетуптене, тахикардия, екстрасистолия, само че в смисъла на инфекциозно засягане на сърцето, сърдечния мускул и обвивката му-перикарда, персонално в моята процедура не съм следила повишение. По-скоро измежду младото население коронавирус инфекцията докара до душевен срив.

-Тези казуси, за които споменахте, обратими ли са?

-Обратими са, да, от порядъка на 3 до 6 месеца нормално отшумяват признаците.

-Води се дейна акция за имунизация, само че и излязоха данни за случаи на миокардит измежду млади мъже в резултат на имунизацията. Какви са наблюденията ви по този въпрос?

-В моята процедура нямам такива случаи. Единствено се повеждам от статистическите данни. Не мога да кажа наистина ли фактически имунизациите могат да доведат до такова положение, или не, защото в моята процедура нямам случаи на имунизирани с изострен миокардит.

-Каква част от вашите пациенти са имунизирани против Коронавирус-19?

-За страдание малка част. Може би към 20%, не повече.

-Напоследък в обществото има боязън от имунизациите. Неофициално хората споделят за свои близки, които са развили казуси със сърцето или ненадейно са си отишли след ваксиниране, само че тези случаи не се отразяват на статистиката. Мислите ли, че имунизациите могат да ни изненадат със сърдечни казуси в бъдеще, без да го чакаме?

-За страдание, това бъдещето ще го покаже. Няма натрупани задоволително клинични данни, с цел да потвърдя това сигурно.

-За да успокоим хората-водят ли се някакви проучвания в тази посока?

-Предполагам, че производителите на ваксини организират клинични изследвания, а по този начин или другояче с слагането на ваксини би трябвало да се води някаква статистика по отношение на страничните резултати-било то демонстрация на миокардити, перикардити или пък алергични болести. Би трябвало да се води статистика какъв % демонстрират и какъв не.Пак споделям, че това изисква време, а не е минала даже и година от започването на имунизационния развой в нашата страна особено. В другите страни началото беше с месец-два по-рано. Не е голяма разликата. Така че за в бъдеще допускам, че никой не може да каже. Трябва да си мине така наречен софтуерно време, да се види процентът на странични изблици на имунизациите и тогава към този момент да се каже има или няма. Лично в моята процедура при пациенти, които са имунизирани, няма изблици на алергии, миокардити и каквито и да било странични резултати за момента.

-Адекватно ли е събирането на информация за възможни нежелани реакции от имунизациите в България? Действа ли системата за контрол при късна демонстрация на странични реакции-примерно месеци след имунизацията?

-Тъй като всичко е проведено в една единна здравна осведомителна система, където се вкарват и имунизациите, на коя ръка са сложени, каква доза-първа, втора, от коя серия, там в същата система има и раздел странични резултати от имунизацията. Тоест, в случай че съответният пациент в точния момент се обърне, било то към персоналния си доктор, било то към Спешна помощ, съответният доктор, влизайки в Националната осведомителна система, би трябвало да отрази проявата, откакто пациентът уведоми, че е имунизиран. Според мен би било просто да се проследят тези неща. Защото се влиза в досието на пациента. Реално по този начин може доста просто да се организира една статистика.

-Лекарите питат ли интензивно и съединяват ли опцията дадена демонстрация да се дължи на имунизацията?

-Вероятно след към 3-4 месеца, в случай че пациентът даде страничните изблици може би, няма да е на първо четене.

-А допустимо ли е една странична реакция да се показа със закъснение във времето?

-Напълно е допустимо. Просто би трябвало да има клинична устременост по този мотив, другояче няма по какъв начин да се свържат недоволствата с слагането, в случай че-да речем, са минали 5-6 месеца.

Източник: marica.bg