От няколко години десетки коне, наследници на древния вид тарпан

...
От няколко години десетки коне, наследници на древния вид тарпан
Коментари Харесай

Коне в Родопите да получат статут на диви животни, предлагат експерти

От няколко години десетки коне, наследници на античния тип тарпан препускат свободно в природата на Източните Родопи. Българо-холандски екип, който от 2011 година работи за възобновяване на дивата природа в Източните Родопи, предлага в този момент тези коне да получат формален статут на диви животни.

За първи път статут " Див " за коне може да стане действителност в България, настояват специалистите, заели се с тази задача, които работят с виновните институции и локална власт по въпроса.

Конете Коник (Equus caballos), които живеят на независимост в Източните Родопи, са възстановка на тарпана (Equus ferus ferus), прочут като евразийски див кон - липсващ подвид на дивия кон. Тарпанът изчезва в дивата природа в края на 19-ти век.

 Коне в Родопите да получат статут на диви животни, оферират специалисти
© http://statuswild.eu

С днешна дата над 70 коника живеят свободно в природата в два региона в Източните Родопи – при Бойник и край изоставеното село Сбор. Те са напълно приспособени към живота си в дивата природа: оцеляват в горещото и изсъхнало лято, претърпяват мраз и дебели снегове, оцеляват и при вълчи офанзиви.

Ако конете получат статут " Див "

Ако конете в Родопите получат статут " Див ", това ще значи, че националните и локалните управляващи признават свободно живеещите коне коник като в действителност диви животни. Те ще имат същия юридически статут, който имат елените, зайците, сърните.

Когато това стане, България ще бъде първата страна в Европа, а и в света, където статутът " Див " ще бъде даден на досегашни одомашнени животни. Много страни към този момент имат интерес да последват стъпките, направени от България, настояват специалистите.

Реинтродуцирината в България порода коник ( " дребен кон " на полски) произлиза от полски план за възобновяване на сходни на тарпана коне, почнал през 1936 година Общия брой на конете от този вид по света е към 4 000, като половината от тях живеят в Холандия.

Реинтродуции са правени в Латвия, Англия, Франция, Белгия и Германия. През 2011 година в Източните Родопи са докарани 12 полски коника от Холандия, а две години по-късно – и нова група.

 Коне в Родопите да получат статут на диви животни, оферират специалисти
© http://statuswild.eu

В обществена лекция на 28 февруари (сряда) от 18,30 ч. в Биологическия факултет на Софийсикя университет холандският специалист Франк Зандеринк ще показа преимуществата на статут " Див " за природата и хората на Родопите и България, както и за Европа.

Лекцията " Статут ДИВ за дивите коне в Родопите " открива новия сезон на обичайния " Курс за запазване на биоразнообразието ", който Българска Фондация Биоразнообразие към този момент 12 години провежда в Биологическия факултет на Софийския университет " Св. Климент Охридски ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР