От Нова година пенсионерите, които получават пенсията си по сметка

...
От Нова година пенсионерите, които получават пенсията си по сметка
Коментари Харесай

Краят на безплатното теглене идва: Банкоматът ще щипка и от ...

От Нова година пенсионерите, които получават пенсията си по сметка в Банка ДСК, ще заплащат общоприетата такса за изтегляне от банкомат. Досега те бяха освободени от нея. Тегленето на кеш за клиенти с превод на пенсия по разплащателна сметка от началото на 2022 година ще коства 0,15% от сумата, само че най-малко 30 стотинки.

Банка ДСК бе една от огромните банки с поклон към възрастните хора и години наред поддържаше тази обществена линия. Банката уведомява за смяната в този момент и съгласно ЗПУПС, ако клиентите не одобряват измененията в цената, имат право да се откажат документално от подписания контракт преди датата на влизане в действие на измененията, без да дължат обезщетение или наказателна клауза за това. Банката смята, че клиентът е приел измененията, в случай че не я е уведомил за противоположното преди 01.01.2022 година Така пенсионерите ще теглят пенсията си против формалната комисиона, която дължат и работещите българи за услугата. Конкретната удръжка ще зависи от размера на дръпнатата сума. Ако не си създадат труда да намерят АТМ на банката, хората ще заплащат по 0,20% от дръпнатата сума, само че най-малко 1.50 лв..

От банката припомнят, че заплащането на артикули и услуги на ПОС при търговец е гратис, само че дребна част от възрастните хора го практикуват, още повече че те пазарят и от квартални бакалии и пазари. За отплата от банката оферират хората от третата възраст да сключат контракт за пакет „ ДСК Флекси - пенсионери”, който е с месечна такса 2,90 лв. и в него са включени 3 броя безвъзмездни тегления на банкомат на банката и няколко други услуги.

Останалите банки към момента не са преразгледали цените за физически лица в тази им част. Специалната сметка „ Пенсия плюс “ на Пощенска банка разрешава гратис изтегляне от банкомат на банката, само че пък удръжката за непознат е 1.30 лв.. За изтегляне на каса се удържа 1 лев, а годишната поддръжка на сметката е 16.80 лева При Райфайзенбанк тегленето от АТМ на банката е гратис, а от устройство на друга банка е 1.30 лв.. Ако пенсията се получи на каса обаче се заплаща такса от 5 лв.. За сметка на това поддръжката на пенсионерската сметка излиза по-евтино – под 11 лв. на година.



Таксите за изтегляне от банкомат са едни от най-дразнещите, тъй като услугата се употребява всеобщо, откогато обществените помощи и огромна част от работните заплати минаха по банков път. Засега те варират от 30 стотинки до 1.50 лв. при другите банки. За да теглиш кеш обаче, би трябвало да имаш най-малко разплащателна сметка в банка, която пък се товари с месечни такси. Те вървят без значение дали има придвижване по сметката. Месечната удръжка всеобщо е 2.50 лв. - начисляват я Алианц Банк, ОББ, Пощенска, Райфайзенбанк, ПИБ, Банка ДСК и други УниКредит Булбанк има две цени - 1.80 лв., в случай че по сметката има регулярни приходи, и 3 лв., в случай че няма. Само две банки са с безвъзмездна поддръжка на сметка - Ти Би Ай Банк и Интернешънъл Асет Банк, сочи изследването на финансовия уебсайт " Моите пари ". Разплащателните сметки, които не са обвързани с дебитна карта имат още по-високи такси - сред 2.20 лв. и 2.90 лв.. От първи ноември обаче ОББ прави удръжката по 4.50 лв., което е огромен скок.

Таксите на банките започнаха да се усилват гладко от предходната година. Нагоре са даже банални услуги като изтегляне или внасяне на пари на каса. Такси има даже когато титуляр по заем вкара вноската си на гише в банката - към 2.50 лв., в случай че го направи самичък, и съвсем двойно повече, в случай че някой непосредствен свърши тази работа вместо него. За сметка на това обаче банките водят усърдна политика клиентите им да правят огромна част от работата си през компютъра или телефона си, а да не лишават време на чиновниците им. Тарифите там са в пъти по-ниски.

Снимки от Наташа Манева

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР