От немалко сезони България няма футболист в едно от най-силните

...
От немалко сезони България няма футболист в едно от най-силните
Коментари Харесай

ТОП 5 български футболисти, оставили следи в Испания

От значително сезони България няма футболист в едно от най-силните шампионати в света - Ла Лига. Ако се обърнем обратно във времето, ще забележим какъв брой значима роля играят някои наши футболисти за клубовете си. Христо Стоичков и Любо Пенев са измежду огромните митове в историята на испанския футбол. Нека забележим подреждането (направено от мен АЛЕКСАНДЪР ДИМИТРОВ ), което е съобразено освен с числа, а с принос, аура и влияние.

Започвам с трима играчи, останали на ръба на ТОП 5, само че въпреки всичко отпаднали от класацията.

Наско Сираков

 Пристига в Сарагоса през 1988 година с престижа на потвърден голмайстор, само че " Ла Ромареда " работи малко по-назад. Тежка травма го вади от сметките за съвсем целия първи сезон, а отборът му приключва на пето място. През идващия сезон играе 4 мача за Купата на УЕФА, в които вкарва 1 гол. Испанската му случка приключва с едногодишен престой на приливи и отливи в Еспаньол.

Илиян Киряков



Играе значима роля за спасението на Депортиво Ла Коруня през сезон 91/92. Бележи от директен свободен удар в баража против Бетис и въпреки по-късно да пропуща дузпа, в последна сметка арагонският отбор оцелява в двумачовата битка. През идващия сезон Депор приключва на трета позиция, само че българинът записва едвам три мача.

Владо Манчев


Започва стремително в Леванте в дебютния си сезон 2004/05. След мощното начало обаче предстоят доста безголови срещи, а " гранотас " изпадат в Сегунда. Владо оказва помощ на валенсианци да се върнат в елита, въпреки да играе единствено в 10 срещи. Завършва интервала си в Испания с къси престои във Валядолид и Селта.

И в този момент - ТОП 5!

НОМЕР 5



Под номер 5 слагам Мартин Петров със следата, която оставя в Атлетико Мадрид. Българинът е значимо звено от офанзивата на един от огромните тимове в Испания. В първия си сезон записва 36 мача - 2 гола и 1 асистенция. В началото на втория си сезон къса кръстни връзки на коляното и се лекува към половин година. Показателно за представянето на Марто е, че е продаден на Манчестър Сити за 10 милиона евро, откакто 2 сезона по-рано Атлетико заплаща за него 7 милиона. През 2013-а за малко е в Еспаньол.

НОМЕР 4


Позиция номер 4 е за Георги Йорданов - Ламята. Той играе за Спортинг Хихон в един от най-успешните сезони в историята на астурианския отбор. Хихонци приключват на пето място в крайното класиране и си извоюват евроучастие. Ламята се регистрира с 26 мача от Ла Лига и 1 гол. Следват още 2 сезона на " Ел Молинон ", в които българинът записва общо 22 мача в Примера и 3 гола. Едно от тези попадения е при тъждество с " Дрийм тийма " на Барселона. Престоят му в Испания приключва с един сезон за Марбейя в Сегунда.

НОМЕР 3



На трето място се появява огромният Трифон Иванов. Светла му памет! Той влиза с гръм и тропот в испанския футбол с екипа на един от деветте първенеца - Бетис. Дебютира против Валенсия на Любо Пенев на " Местайя ". Трифон обезврежда своя съотечественик, като още в 11-ата минута влиза безкомпромисно в краката на Любо.

Само седмица по-късно стоманеният бранител вкарва първия си гол. Месец след дебюта си осъществя същинско украшение против Атлетик Билбао, което почитателите на Баломпие още помнят. Трифон играе за " вердибланкос " и в Сегунда, където е безспорен титуляр. Българската машина остава в историята на Бетис като праволинеен бранител, човек с огромна аура и мощен темперамент.

НОМЕР 2



Втората позиция е за огромния голмайстор, Ел Голеадор - Любо Пенев. Огромна легенда на Валенсия със 102 гола и 39 асистенции в 277 срещи. Важен състезател за Атлетико Мадрид при историческия дубъл на " дюшекчиите ". Любо нахлува мощно в испанския футбол през сезон 1989/90, когато бележи 14 гола във всички шампионати, в това число 2 в мрежата на Барселона. " Прилепите " стигат до второто място в крайното класиране.

Следват още пет сезона на " Местайя ", в които Пенев е неоспоримият централен нападател на " прилепите ". Той не стопира да бележи, а през сезон 1992/93 отбелязва цели 27 попадения. През лятото на 1995-а се мести в Атлетико Мадрид и там реализира незабравим дубъл - купа и Купа на краля. Любо способства с 16 гола в Ла Лига в 35 срещи. Следват голови интервали и в Компостела, и в Селта. С отбора от Галисия бележи хеттрик на Реал Мадрид при злокобна победа с 5:1.

НОМЕР 1



Върхът в класацията не може да бъде за другиго с изключение на за великана Христо Стоичков. Шампион на Европа, притежател на " Златната топка ", значима фигура в " Дрийм тийма " на Кройф, човек със 118 гола за Барселона! Въпреки че кариерата му на " Камп Ноу " стартира със скандалното настъпване на арбитър, това се оказва единствено малко затруднение за неспиращия се пред нищо футболен исполин. Той е индивидът с непримиримия дух, с устремното навлизане към противниковата врата и превъзходния голов усет, от който Барса се нуждае.

Ицо е измежду хората, които трансформират историята на Барселона, качвайки каталунците на европейския връх. Взима значима роля в победния гол на финала, както и в основни мачове по пътя към трофея. Печели четири следващи трофеи в Испания, печели и сърцата на почитателите. Печели ги със себераздаване, неподправени думи и открита обич към Каталуня. Стоичков, Камата или просто Ицо - най-великият български футболист, който накара Испания да приказва български.

Съгласни ли сте с класацията? Коментирайте! Ла Лига 27 кръг, събота 7 март  Барселона 1:0краен резулат  Реал Сосиедад
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР