От най-високи, от най-авторитетни места сеят съмнения в обществото, вместо

...
От най-високи, от най-авторитетни места сеят съмнения в обществото, вместо
Коментари Харесай

Иван Костов: Президентът Радев говори като руски агент за влияние

От най-високи, от най-авторитетни места сеят подозрения в обществото, вместо да се формулира ясно политиката на НАТО и Европейски Съюз за войната Русия – Украйна. Нищо положително не чака България след войната, даже и след възможен мир, който би оставил тленен спор, когато и в случай че се случи. Затова за България е значимо да влезе във вътрешните кръгове на евроатлантическата интеграция. Това съобщи Иван Костов в „ Денят стартира с Георги Любенов “ по Българска национална телевизия.

„ Аз проследявам деликатно голяма част от анализите, изключително доста задълбочените. От тях смятам за най-убедителни прогнозите, че най-вероятно тази война ще продължи дълго, тъй като и двете сили – и Русия, и Украйна, няма да могат да получат превес, да пробият позициите на съперника и да решат войната в своя изгода. Очертава се тежка война. И евентуален мир, в случай че изобщо има мир, се обрисува да е като в страните, в които спорът е тленен. Като Палестина и Израел.

Възможно е това да основава доста опасности за нашата страна. Тази война дестабилизира освен стопанските системи, дестабилизира и политически. Най-важното е България допустимо най-бързо да влезе във вътрешните кръгове на евроатлантическа интеграция – и в НАТО, и в Европейски Съюз. Да влезем в Шенген, да въведем еврото.

Считам, че в случай че този сюжет се случи, той ще бъде придружен с доста мощна конкуренция в производството на свръхмодерни оръжия, каквито ние не познаваме. Ще бъде съревнование, каквото е било и по време на Първата международна война.

Русия няма късмет да завоюва тази война от софтуерна позиция. Надпреварата, която ще пристигна във въоръженията, тя няма да може да ги развие, тъй като остана сама. Остана отвън световната стопанска система, все по-изолирана е. Няма по какъв начин да създаде такива бойни системи и да ги развие. От тази позиция обаче нищо положително не се вижда за България “, съобщи Иван Костов.

Полемиките и оправданията на политически групи „ не сме поставили автограф, не сме помагали непосредствено на Украйна “ (по БСП) и „ помогнахме на Украйна “ (по ПП), Костов разяснява по този начин: „ Това е стихия в чаша вода, и то на повърхността на чашката вода. “

Но посочи нещо, което съгласно него е най-важно в тази ситуация: „ България не завоюва от това, че не даде безплатна помощ на Украйна. Ако България беше предоставила безплатна помощ, каквато Украйна искаше, а не да продава оръжейния ни комплекс на хора или страни, които ще я доставят с оръжие, това не основава огромно доверие в нашата евроатлантическа принадлежност. Не сме в сърцевината на НАТО с други думи, не сме там, където си имат най-високо доверие, там, където се вземат доста сериозните решения. “

„ Ние имаме огромен проблем с нашето позициониране като общество. И той се намира в естеството на дебата. Проблемът е, че от най-авторитетни места не се формулира ясно политиката, позицията на НАТО и на Европейски Съюз. От най-високите места – министърът на енергетиката, министър-председателят, президентът, не приказват и не убеждават българското общество, че тази позиция е вярна. Напротив – сеят подозрения. Ние си спомняме по какъв начин искахме да внасяме природен газ от „ Газпром “ – доста неуместна и доста нездравословна за България позиция.

„ Войнолюбците “, за които се приказва, сме ние всички, цялата евроатлантическа общественост в очите на президента Радев. Той приказва като съветски сътрудник за въздействие. Не може да има толкоз мощни гласове на съветски сътрудници за въздействие в България и ние да чакаме българското общество да се ориентира вярно. Няма по какъв начин “, продължи Иван Костов.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР