От Националния осигурителен институт напомнят, че без промяна от началото

...
От Националния осигурителен институт напомнят, че без промяна от началото
Коментари Харесай

НОИ: Сумата за купуване на стаж остава 140.58 лв. за всеки недостигащ месец

От Националния застрахователен институт припомнят, че " без смяна от началото на 2023 година остава сумата, която лицата внасят за по този начин нареченото закупуване на застрахователен стаж – 140.58 лева за всеки недостигащ месец ".
Тя няма отношение към нарастването на минималната работна заплата, а се пресмята като % от минималния застрахователен приход за самоосигуряващите се, родени преди 1 януари 1960 година, допълват от Национален осигурителен институт.
От 1 януари т.г. минималната възраст за пенсиониране се подвига с по два месеца за дамите и с по един за мъжете. " Така към този момент дамите би трябвало да имат навършени 62 години, а мъжете 64 години и 6 месеца ", показват от института. Възрастта за пенсия ще продължи да пораства до 2029 година за мъжете и до 2037 година за дамите, когато ще се изискват навършени 65 години за мъжете и за дамите, след което пенсионната възраст ще бъде изравнена, прецизират още от института. 
Относно втората смяна - за осигурителния стаж, от Национален осигурителен институт изясняват, че през тази година дамите би трябвало да имат положен застрахователен стаж от 36 години и 4 месеца, а мъжете – 39 години и 4 месеца. И стажът, както възрастта, ще продължи да пораства до 2029 година за мъжете, когато ще доближи 40 години, и до 2037 година за дамите, от които ще се изискват 37 години стаж.
От НОИ информират също, че хората имат право и на ранно пенсиониране, само че не по-рано от една година преди навършване на пенсионната възраст за съответния човек и при изискване, че е придобил цялостния дължим за него застрахователен стаж. " От 2023 година от тази опция могат да се възползват дамите, навършили 61 години при стаж от 36 години и 4 месеца, както и мъжете, навършили 63 години и 6 месеца с разполагаем застрахователен стаж 39 години и 4 месеца ", прецизират от осигурителния институт, представени от Българска телеграфна агенция. Тази пенсия се отпуска с пожизнено понижение от 0.4 на 100 за всеки месец, недостигащ на лицето до общата пенсионна възраст.
Според признатия удължителен бюджет пенсиите ще се покачат с 12% от 1 юли т.г., както планува швейцарското предписание, т.е. с 50% от растежа на осигурителния приход и 50% от инфлацията, споделят от института. " Ако Народното събрание не одобри други промени, минималната пенсия остава 467 лева, а по този начин нареченият таван, който бе повишен от 1 октомври предходната година, е 3400 лева и за 2023 година ", разясняват оттова.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР