От началото на зимния сезон контролните органи проверяват и дали

...
От началото на зимния сезон контролните органи проверяват и дали
Коментари Харесай

Семейство се набута с 800 лева за резервация във вила, която не съществува

 От началото на зимния сезон контролните органи ревизират и дали определените от туристите услуги дават отговор на контрактуваните условия в офертите на хотели, хижи и къщи за посетители.

Министерството на туризма и Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) стартират проверки в хотел призрак след сигнал на Нова тв. 

Вниманието на институциите било привлечено откакто почивката за няколко фамилии в края на годината била провалена - оказало се, че къщата за посетители, която резервирали, не съществува. Така, вместо отмора в Троянския Балкан за новогодишните празници, пострадалите останали с празни ръце. Загубили и капарото, което предплатили.

Според офертата в уебсайт за безвъзмездни разгласи нощувка в първокласната вила " Френчи " в края на годината коства 500 лв.. Къщата за посетители наоколо до Тетевен, Троян и Рибарица разполага с 5 спални, външен топъл басейн, фитнес, сауна, пещ с чеверме и зала за занимания, излиза наяве още от оповестената публикация. Потърпевшите резервират вилата за 3 нощи, за две фамилии с 5 деца. Плащат и капаро от 800 лв..

Уговорката била в деня на пътуването да се чакат в Рибарица, откъдето притежателят на вилата да ги заведе до мястото, защото къщата нямала прецизен адрес.

Ден преди новогодишното пътешестване, хората потърсили връзка със притежателя за елементи по настаняването. Уговарят се да се чакат в Рибарица в 11:00 часа.

Преди да замината обаче се усъмнили и почнали да търсят повече информация за вила " Френчи ". От хора в региона схващат, че такава къща за посетители в Троянския Балкан няма. А след инспекция разбрали и че капарото им е взето от София. Тогава осъзнават, че са излъгани. 

От Министерството на туризма създали инспекция, която удостоверила, че вилата не съществува.

Потърпевшите подали тъжба и до полицията в Сливен. Пред Нова тв от там съобщили, че Криминална полиция към този момент работи по случая и прави инспекция.

След измамата телефонът, оставен в обявата, е изключен. Оставеното име за контакт в офертата е Никола Балевски. Справка в Търговския указател демонстрира, че той е имал присъединяване във компания, която се занимава с търговия на дребно, авторемонти, сервизни услуги и търговия с аварийни елементи. Фирмата е основана през 2016 година с капитал 10 лева, само че година по-късно дяловете са трансферирани на други две лица.

От Комисията за отбрана на потребителите обяснили, че даже и да става въпрос за машинация, т.е. за закононарушение, а не за нелоялна комерсиална процедура, хората имат право да упорстват от проверяващите органи, откакто открият нарушителя, да получат това, което са платили.

" В този случай можем да претендираме да си вземем назад парите, само че това е паралелно с отговорността, която това лице, в случай че бъде хванато, ще понесе в гражданско-правен проект ", изясни Димитър Маргаритов, ръководител на КЗП.

Според специалиста по киберсигурност Любомир Тулев на пръв взор обявата наподобява достоверна. Бърза инспекция в интернет демонстрира, че вила " Френчи " е рекламирана в разнообразни уеб сайтове за разгласи. Но не и в такива за резервации в туризма. Проверява и достоверни ли са фотосите.

" Снимката се вижда и в няколко съветски уеб сайтове. Къщата се продава като парцел в един и същи уебсайт. Тази вила даже фигурираше в две разнообразни разгласи с два разнообразни телефонни номера. Снимките наподобяват като крадени ", изяснява Тулев.

Всеки подробност по обявата е деликатно изкусен, а моментът на публикуването не е инцидентно определен, безапелационен е специалистът - тъкмо преди Нова година, когато заведенията за хранене не работят.

Измамите с подправени разгласи за резервации в интернет са честа процедура, изключително в по-малки обекти като апарткомплекси или къщи за посетители, споделя специалистът в туризма Константин Занков.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР