От началото на войната в Украйна унгарският премиер Виктор Орбан

...
От началото на войната в Украйна унгарският премиер Виктор Орбан
Коментари Харесай

Путин с удар срещу Орбан: Унгария вече е неприятелска държава за Русия

От началото на войната в Украйна унгарският министър председател Виктор Орбан е считан за един от по-близките европейски водачи до съветския деспот Владимир Путин. Само че бавенето на помощи на Европейски Съюз за Украйна и блокирането на наказания против Москва не оказа помощ на Будапеща. Русия публично включи Унгария в листата си с " вражески страни ". Новината разгласи съветският дипломат в Будапеща Евгений Станиславов, който предходната година бе представен от унгарските медии да споделя, че „ няма причина Русия да не има вяра на държавното управление в Унгария “.

Припомняме, че Русия включи България в листата с вражески страни при започване на март 2022 година - малко след пълномащабната инвазия в Украйна. " Унгария е класифицирана като недружелюбна към Руската федерация страна заради присъединението си към глобите (на Европейски Съюз - бел.ред.), само че каналите за разговор сред Москва и Будапеща са отворени ", заяви Станиславов на 30 март, в изявление за следената от Кремъл осведомителна организация " РИА Новости " (цитирана от " Известия).

Според него Унгария показва прагматична позиция и не има намерение да се отклони от нея даже под " натиска на съдружниците си в Европейския съюз и НАТО ". Дипломатът означи, че унгарската политика се основава на желанието да се защитят ползите на страната. В същото време Будапеща изпитвала " отрицателните последствия от спора в Украйна и глобите, наложени от Запада против Руската федерация ".

" До известна степен Будапеща съумява в това, само че фактът си остава факт - Унгария е подписала всички пакети от антируски наказания на Брюксел и е принудена да ги съблюдава прецизно. Ето за какво тя е класифицирана като недружелюбна за Русия страна, против която могат да бъдат приложени нашите ответни ограничения ", съобщи Станиславов. Посолството на Русия в Унгария акцентира, че глобите на Европейски Съюз оказват все по-негативно въздействие върху съдействието сред Москва и Будапеща в региона на стопанската система, политиката, културата и човешките контакти. Освен това в последно време от ден на ден страдал и " естественият живот на съветската дипломатическа задача ", добави посланикът. По думите му - все пак Русия продължава да се стреми към " градивно взаимоотношение с Унгария ". На 10 март унгарският министър-председател Орбан заприказва за " преразглеждане " на връзките с Русия на фона на изменящите се геополитически действителности. В същото време той неведнъж осъждаше политиката на наказания на Запада против Руската федерация и прикани за разговор с Москва. Наложи и несъгласие върху наказателните ограничения на Европейски Съюз за съветската нуклеарна промишленост, защото Унгария е подвластна от " Росатом " за своята АЕЦ " Пакш " 2.

Орбан съобщи, че Германия и Европейски Съюз са създали неправилни калкулации по въпроса за глобите против Русия. Освен това означи, че през 2022 година Унгария е изгубила 10 милиарда евро поради тази политика на Европейски Съюз. Будапеща бавеше и 18-те милиарда евро помощ за Украйна, както и други пакети на блока в поддръжка на нападнатата от силите на Путин страна.

Източник Actualno.com

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!     

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР