От началото на войната срещу Украйна десетки хиляди руснаци са

...
От началото на войната срещу Украйна десетки хиляди руснаци са
Коментари Харесай

Дали руснаците окупират Белград?


От началото на войната против Украйна десетки хиляди руснаци са се преместили в Сърбия. Те провеждат протестни акции против Путин, откриват нови компании и подвигат равнищата на наемите в Белград. Но за какво тъкмо Сърбия?

Руснаците в Белград си провеждат постоянни срещи

Трийсетина млади мъже и дами са насядали на сгъваеми столчета в едно таванско помещение в центъра на Белград пред спонтанна сцена. Говорят на съветски.
Редакцията предлага
Организатор на срещата е Иля Пинскер, който е притежател на звукозаписно студио. Напуснал е Русия с еднопосочен билет, с сътрудниците си и с котката си. " След нападението против Украйна на 24-и февруари обстановката в Русия стана нетърпима. Просто трябваше да се махнем ", споделя той.

Над хиляда новорегистрирани съветски компании

Но за какво тъкмо? Принципно държавното управление в Белград осъди нападателната война на Русия в Украйна, само че. Славянският език и общата православна религия са база за близостта на огромна част от сръбското общество с Русия, а и надалеч освен крайната десница в балканската страна поддържа неприкрито войната на Путин.

Въпреки това от края на февруари до през днешния ден. Официални данни за техния брой няма, само че едно е несъмнено: от началото на войната против Украйна десетки хиляди руснаци са разкрили свои сметки в сръбски банки. А Сръбската търговско-промишлена палата е записала над хиляда нови компании, чиито притежатели са съветски жители. Повечето от тях са в IT-сектора.

Руснаците нямат потребност от виза

" ", споделя за Дъждовни води 34-годишната московчанка Катя Казина. За нея граничи с шизофренията това, че противничка на Путин, каквато е тя, се е озовала в страна с толкоз доста последователи на режима в Кремъл. " Но това е нищо спрямо компликациите, които срещат хората, бягащи от войната в Украйна. "

Московчанката Катя Казина се е включила в Белград към неправителствената организация " Жени в черно "

В Русия Катя е работила в издателство. От години стачкува постоянно против режима на Путин. В Белград младата активистка се е включила към неправителствената организация " Жени в черно ", която преди време е провела митинги против войните в някогашна Югославия, а в този момент стачкува против войната на Русия против Украйна. Но и последователите на Путин показват постоянно - в поддръжка на войната и за победа на Русия.

" Сърбите не знаят нищо за Русия "

Катя мъчно може да си изясни това отношение на сърбите към Русия. Малцина в страната учат съветски, съвсем никой не е ходил в, споделя тя. " Сърбите не знаят и какво приказват руснаците за тях - да вземем за пример, че са доста бавни в работата си, или пък че имат невисок витален стандарт. " Катя счита, че - да не приказваме за мащабите на репресиите и бруталността, с която режимът работи в Украйна и даже против личния си народ. Или пък какъв брой мощна е пропагандата ".

Московчанката не може да каже доста за сънародниците си. " На протестните ни акции идват постоянно сред 50 и 100 души от няколкото десетки хиляди руснаци, които живеят в Белград. " Разочарование струи и от идната ѝ забележка: тя счита, че множеството руснаци са се преместили в Сърбия, тъй като Spotify и Netflix към този момент не работят в Русия. Много от тях са аполитични, прибавя Катя.

Не всички сърби харесват руснаците

Групата във Facebook " Руснаци, украинци, беларуси и сърби дружно срещу войната " има 3624 члена. Това обаче не е доста, отбелязва нейният админ Петър Никитин. Целта на самодейността е да осведоми сръбската общност за деянията, ориентирани против войната в Украйна, в които вземат участие и руснаци. Никитин назовава това " контрапропаганда ".

Демонстрация на последователи на Путин в Белград

А сръбското общество има незабавна потребност от повече информация за Русия и руснаците, тъй като, наред с необятно публикуваната русофилия, в Белград има и доста хора, които изпитват надълбоко омерзение към всичко, обвързвано с някогашния Съветски съюз. Така да вземем за пример келнерът в ресторант " Мала Славия " ненавижда еднообразно мощно и руснаците, и украинците. " Липсват им обноски и считат, че щом имат пари, всичко им е разрешено ", споделя той.

Освен това доста сърби виждат, че преселниците от Русия въздействат на цените на жилищния пазар. " Ще окупират ли руснаците Белград ", попита булевардното издание " Блиц " през април тази година. В обявата бе казано, че руснаците купуват жилища и вили, без да се интересуват доста от цената. А съгласно брокери на недвижими парцели, наемите в сръбската столица към този момент са двойно по-високи, в сравнение с преди началото на войната в Украйна.

Вижте и това видео на Дъждовни води:
" Не желая да имам нищо общо с Русия "
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР