От началото на войната, която Русия започна срещу Украйна, ЕС

...
От началото на войната, която Русия започна срещу Украйна, ЕС
Коментари Харесай

ЕС е засякъл над 1200 случая на дезинформация след началото на войната, 10 от фейковете засягат България

От началото на войната, която Русия стартира против Украйна, Европейски Съюз е засякъл над 1200 случая на дезинформация, заяви през днешния ден Европейската работа за външна активност (ЕСВД). Уточнява се, че дезинформацията е ориентирана против Украйна, Европейски Съюз, обособените европейски страни и цялата единомислеща общественост, изправила се против съветското нахлуване и подкрепяща Киев.

Сред десетте случая, засягащи България, на профилирания уебсайт euvsdisinfo.eu като източници на дезинформация са посочени bgr.news-front.info (9 заглавия) и Russia Beyond (1 заглавие). Предвижда се отсега нататък на уеб страницата на ЕСВД да бъде самостоятелен раздел, в който на разнообразни езици да се разяснява по какъв начин работи дезинформацията. Засега разделът не съдържа български език, само че е преведен на съветски, арменски, грузински и азерски, съобщи.

ЕСВД добавя, че с началото на войната е регистриран внезапен скок в броя на случаите на приложимост на думите " нацистки " във връзка с Украйна (300 процента) и " геноцид " (500 процента) в уеб сайтове, известни с разпространяването на дезинформация. В ход са огромни дезинформационни акции и опити за изкривяване на информацията на разнообразни езици на десетки платформи - онлайн и офлайн, разяснява ЕСВД. Допълва се, че задачата на дезинформационните действия е внасяне на разделяне в обществото и основаване на комплициране, с цел да се отклони вниманието от съветското нахлуване и осъществяваните в Украйна военни закононарушения.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР