От началото на тази учебна година Българската агенция по безопасност

...
От началото на тази учебна година Българската агенция по безопасност
Коментари Харесай

Инспектори от БАБХ и районни кметове проверяват храната в училища

От началото на тази образователна година Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) извърши 1644 инспекции в страната при засилен формален надзор в детски кухни майки, учебни столове и обекти по Закона за храните на територията на учебните заведения, в които се оферират храни.

През втората половина на септември инспекторите са проверели 293 обекта, в които се подготвя храна на място; 637 обекта, в които храната се доставя от компании за кетъринг; 422 обекта в учебните заведения (павилиони, лавки) и 292 кухни майки.

По време на инспекциите са открити 41 несъответствия, за които са издадени наставления, 14 от които в учебни столове и 11 в павилиони и лавки. Най-честите установени нарушавания са свързани с предложение на храни, които не дават отговор на Наредбата за характерните условия към сигурността и качеството на храните, предлагани в детските заведения и училища; погрешно предпазване на храни; необявяване на алергени в храните; несъответствия по сграден фонд и софтуерно съоръжение.

Съставени са два акта за административни нарушавания, глобите за които на стойност сред 2000 и 4000 лева Във връзка с противоепидемичната конюнктура е засилена честотата за осъществяване на стерилизация на пространствата с биоциди с бактерицидно и вирусоцидно деяние, открили още инспекторите.

В обособените места за хранене масите са на разстояние 1,5 метра една от друга и се дезинфекцират преди и след хранене. На входовете са обезпечени дезинфектанти за ръце. При доставка на храните приборите са самостоятелно опаковани. Извършва се и засилена стерилизация на транспортните средства за доставки.

Кметът на " Триадица " Димитър Божилов от 2-3 седмици персонално посещава учебните заведения в региона и ревизира по какъв начин се пригжотва и какво е качеството на храната.След сходна инспекция към този момент е преустановен договорът с компания снабдител на храна в 126-о учебно заведение. Иначе до този миг няма огромни отклонения в порциите на децата. Предписаните ограничения се съблюдават.

Проверките ще продължат на инцидентен принцип, закани се районният кмет пред Антония Каменичка и Радио София.

„ Проверките, които вършим, целят да се видят хигиеничните условия, в които се подготвя и се употребява храната в учебно заведение. Най-добрата препоръка за усета и качеството на храната е мнението на децата “, означи пред БНР Росина Станиславова, кмет на столичния регион " Красно село ".

Тя също върви в образователни заведения и персонално пробва храната, давана в учебните столови. Освен това е позволено децата да се хранят по класните стаи в съдове за еднократна приложимост.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР