От началото на тази година от страна на Министерството на

...
От началото на тази година от страна на Министерството на
Коментари Харесай

МОСВ изплати над 220 000 лева обезщетения за нанесени щети от вида кафява мечка

От началото на тази година от страна на Министерството на околната среда и водите са изплатени 223 000 лв. компенсации за нанесени вреди от типа кафява мечка. До началото на септември 2021 година са изплатени към 128 000 лева Вицепремиерът по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов възобнови заплащането и през вчерашния ден са преведени към 95 000 лв.. За тази година нанесените вредите са рекорден брой. До момента в Министерството са постъпили оферти за 160 компенсации, като към момента има преписки, които са в развой на обработка.

За съпоставяне ще посочим, че през 2020 година има подадени общо 128 заявки за компенсации за към 105 000 лева

Големят брой нападения се дължи главно на неналичието на храна в горите и навлизането на индивида, в това число с МПС-та в естествените местообитания на мечката, както и на климатичните промени. Нанесените вреди са най-вече върху селскостопански животни и продукция и пчелини.

„ Запазване на биоразнообразието в България е един от главните ми цели “ съобщи министър Борислав Сандов. Той посочи, че изплащането на компенсации е един от най-хубавите механизми за понижаване на спора мечка-човек и в този смисъл е директна консервационна мярка за запазване на типа.

Предвид спецификата на типа кафява мечка, съществена опасност за нея е бракониерството, само че въпреки всичко през последните години популацията на типа е релативно устойчива.

Тази процедура на обезщетяване е оценена като доста сполучлива, както от Европейската комисия (ЕК), по този начин и на разнообразни експертни конгреси. Щетите от кафява мечка се изплащат на съображение Закона за лова и запазване на дивеча. Тази добра процедура се ползва от Министерство на околната среда и водите от 2003 година

Около 90-95 % от вредите се срещат на територията на Регионална инспекция за опазване на околната среда Смолян. Това се дължи на събитието, че от една странна в Родопите е съсредоточена най-голямата част от популацията на кафява мечка, а въпреки това районът се характеризира със релативно малко население, обитаващо села и махали в планината, надлежно местообитанието на мечките и хората е споделено. Това неизбежно води до спор и в случай че той не бъде понижен, ще докара до бракониерство.

Сигналите се получават от разнообразни институции, горските и ловни стопанства, Регионална инспекция за опазване на околната среда, национални паркове, общините, полицията и телефон 112.

Щетите се изплащат въз основа на направен от Комисия протокол за определяне на вредата, като оценката на вреди се дефинира на база пазарните цени в съответния регион.

Кафявата мечка е предпазен тип по Закона за биологичното многообразие. Европейската инструкция за запазване на местообитанията (Директива 92/43) изисква строга отбрана на типа, който е включен и в конвенцията по интернационалната търговия със застрашени типове от дивата флора и фауна (CITES).
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР