От началото на тази година някои от големите търговски вериги

...
От началото на тази година някои от големите търговски вериги
Коментари Харесай

Търговци таксуват задължителни опаковки дори да не ги ползваме

От началото на тази година някои от огромните търговски вериги продават ястия от топлите витрини и насипни артикули наложително като начислят по 20 стотинки за опаковка. В касовата бележка пластмасовата кутия се появява като независим продукт.  Тя се таксува, даже когато клиентът я е отказал и е взел съотвения продукт в своя опаковка или в пликче.

Това е нелоялна комерсиална процедура, показват от платформата „ Ние, потребителите “. И припомнят, че от идната година пластмасовите опаковки към този момент са неразрешени, по тази причина евентуално търговците се пробват да изчистят залежали количества.

От платформата са получили сигнал на жител, който си е закупил маслини и макар че е убедил продавача да ги сложи в пликче, на касата въпреки всичко му е таксувана и пластмасова кутийка от 20 ст. като независим продукт със съответната цена.



От особено сложени табели в комерсиалните обекти излиза наяве, че наложителното начисляване на 20 ст. за опаковка е по нова Наредба за понижаване на въздействието на избрани пластмасови артикули върху околната среда.

Търговците настояват, че тя вкарва нови правила, които не разрешават ястията от топлите витрини и насипните продукти да се слагат в донесени от клиента съдове за многократна приложимост. Не излиза наяве обаче, за какво в случай че продуктите се слагат в безплатните найлонови торбички, на касата се таксува пластмасовата кутийка.

" Това значи, че са избрани продукти, за които най-вероятно баркодът, който се издава след измерването на везната при отпечатването на етикета, автоматизирано прибавя и настрана таксуване на опаковка. Изключение могат да вършат артикули като пилешки бутчета, кюфтета и други, които се слагат в специфични пликове, без възнаграждение за тях ", разяснява Габриела Руменова от " Ние, протребителите ".

В същото време проверка на „ Ние, потребителите “ демонстрира, че има търговски вериги, които дават опция на клиентите си да донесат свои съдове, в които да бъдат сложени определените от тях артикули.

„ Повечето семейства имат многократни кутии за храна. Подходът за всеки артикул от топлата витрина потребителите да бъдат задължавани да си купуват опаковки от по 20 ст., които напълно скоро изхвърлят, не кореспондира с посланията за стабилно понижаване използването на пластмаса и поощряване на прехода към кръгова стопанска система и щадящо природата отговорно държание ", разяснява Руменова.

" Приканваме веригите, които не дават опция на клиентите си да избират дали купуваните от тях храни от топлата витрина да бъдат поставяни в кутии от у дома или в тези на търговеца против в допълнение възнаграждение, да се причислят към положителната „ зелена “ процедура на съперниците им и да не основават неприятна комерсиална процедура, която освен това граничи с нарушение на потребителските права. За катализирането на този развой молим към потребителите да се интересуват интензивно и да избират обекти, които оферират опцията „ многократни кутии за храна от у дома “, заяви Руменова.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР