От началото на седмицата 60 деца от столичния квартал Факултета,

...
От началото на седмицата 60 деца от столичния квартал Факултета,
Коментари Харесай

Безплатно лятно училище подкрепя децата от столичния квартал "Факултета"

От началото на седмицата 60 деца от столичния квартал " Факултета ", които са отпаднали или в риск от отпадане от учебно заведение, получават спомагателна поддръжка по основни образователни дисциплини по време на безвъзмездна " Лятна СТАРТ академия ".

Инициативата на е три от възпитаниците на програмата " Заедно в час " Милена Димитрова, Елица Генева и Десислава Стоянова, които са екипът на неправителствената организация " Старт академия София ". Работата им е допустима с финансовата поддръжка на стратегия " Европа " на Столична община. За задачата на плана, модела на образование и резултатите от него " Детски Дневник " беседва с Милена Димитрова.

Инициативата

Родена около активността на трите девойки в кв. " Факултета ", където децата и през образователната година не посещават постоянно учебно заведение и имат огромни пропуски, концепцията за " Лятна СТАРТ академия " се развива последователно. От есента на 2005 година, а от идната година решили сами да организираме уроци по български и математика. " За един преподавател в действителност няма нищо по-прекрасно от това да вижда по какъв начин учениците му напредват и се развиват пред очите му ", споделя Милена и благодари на шефа на 75 ОУ " Тодор Каблешков ", че отвори вратите на учебното заведение за тях, както и на администрацията на Следствен отдел към окръжна прокуратура, Район " Красна поляна ", които ги поддържат от самото начало.

Иновативен способ на преподаване

" Лятна СТАРТ академия " се организира за първи път и екипът е възнамерявал много занимания за децата, които ще учат български и математика и ще развиват прочувствената си просветеност, отзивчивите си умения и умения за работа в екип.

" Може би най-иновативното в нашата академия е, че децата ще бъдат разграничени по равнище на предметното познание, а не по възраст - по този начин в случай че някое от тях не може да чете, макар че е на 12 години, ще бъде в група за начинаещи по български език, а по математика може да е в група за напреднали, в случай че това е равнището ми ", оняснява Милена. Групите ще бъдат дребни - от по 10 деца, а с всяка от тях ще работят преподавател и помощник-учител. Целта е да се отговори на самостоятелните потребности на всяко дете.

 Безплатно лятно учебно заведение поддържа децата от столичния квартал
© Заедно в час

Планирани са и занимателни уроци, по време на които децата ще имат опция да играят, да се състезават и да учат, преживявайки. Всяко дете ще си сложи лични цели, които да преследва по време на академията, и ще получи поддръжка за това.

Целта и задачите

На децата ще би трябвало да им се помогне да запълнят пропуските в знанията си, с цел да може наесен да се върнат в учебно заведение с ново самочувствие и възторг. " Искаме да ги мотивираме и да ги накараме да се усещат сполучливи. Очакваме всяко едно от децата да реализира научен прогрес, като за задачата ще създадем диагностично и финално оценяване, а в края на всеки час посредством дребна петминутна независима работа ще създадем инспекция на разбирането на материала от часа ", изяснява Милена.

Екипът разполага и със специфична ктитериална матрица за следене на напредъка на децата във връзка с уменията им за работа в екип, отзивчивите умения и прочувствената просветеност. По думите на Милена Димитрова детайли от техния метод и обособени практики биха били потребни за всички експерти, които работят с деца и могат да бъдат приложени и в учебно заведение.

Екипът на " Старт академия София " има и други хрумвания, свързани с дълготрайна и целогодишна работа с деца от сегрегирани общности. Мечтата им е да отворят учебно заведение в общността, което да развива и приготвя възпитаници да бъдат водачи на общността си.

Мотивацията

Личната мотивация на Милена Димитрова има доста аспекти, само че най-основателната причина, заради която се занимава с академията е фактът, че в сегрегираните общности опциите за триумф на децата са напълно минимални. " Изключително доста се безпокоя, че има стотици хиляди деца, които от раждането си са обречени да живеят в беднотия и мизерия. Растат в среда, която като цяло не подтиква интелектуалното им развиване. Живеят в небогати фамилии, които доста постоянно мислят за физическото си оцеляване и образованието и развиването, напълно разбираемо, не са им приоритет.

Възрастните в фамилията са израснали по сходен метод, което пък ги прави неспособни да поддържат и развиват децата си. И не е правилно, че те не желаят, просто не знаят по какъв начин и имат потребност от някой, който да им помогне ", споделя Милена. Тя и сътрудниците й виждат опция да оказват помощ да децата да надскочат средата си и по-късно самите те да са тези, които поддържат развиването на общността си.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР