От началото на пандемията поръчките към розопроизводителите от преработвателите рязко

...
От началото на пандемията поръчките към розопроизводителите от преработвателите рязко
Коментари Харесай

Розовата индустрия е в шок

" От началото на пандемията поръчките към розопроизводителите от преработвателите внезапно спаднаха и не знаем дали този потрес няма да продължи и през идната година. Това е плашещо ", разяснява в ефира на телевизия Блумбърг Христо Николов, ръководител на Управителния съвет на Професионалната асоциация на розопроизводителите в България (ПАРБ).

Той призна, че от началото на годината браншът работи под голям стрес, имало е проблем с мотивацията на служащите и превозването на реколтата.

" Направихме повече разноски за нейното прибирането. Преработвателните предприятия ни заплатиха близо 30% по-ниска цена от миналата акция. Тази година имаше неприбран розов цвят.

Надявам се, че с влизанто в действие на Закона за розата след няколко години да няма сходни обстановки, разяснява Николов.

Според него сега в България преработвателните мощности не подхождат на размера на розовите градини.

Николов чака държавното управление да разпредели близо 1,1 млн. лв. в поддръжка на бранша на розопроизводството в България, което се равнява на 20 лв. на декар за единица повърхност. " Тези средства са 10% от годишните разноски, които един собственик би трябвало да направи в своите розови градини, с цел да ги поддържа в положително положение и с цел да разчита на прилична годишна продукция ", посочи Николов.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР