От началото на пандемията над 5,5 милиона души в Германия

...
От началото на пандемията над 5,5 милиона души в Германия
Коментари Харесай

В Германия пандемията взе вече над 100 000 жертви

От началото на пандемията над 5,5 милиона души в Германия са се заразили с ковид. Броят на жертвите към този момент надвиши 100 000. Между 30% и 50% от интензивните пациенти издъхват.

9 са смъртните случаи, сочат последните данни на института " Роберт Кох ". Най-много жертви на Ковид-19 е имало през предходната зима, когато на денонощие умираха до 1000 души, инфектирани с ковид. Днес смъртните случаи са доста по-малко, въпреки че инфекциите са доста повече.

Повече имунизирани, по-малко смъртност

От началото на пандемията в Германия от Ковид-19 са се разболели над 5,5 милиона души. Това сочат формалните данни, само че действителната численост може да е доста по-висока, защото доста инфекции остават нерегистрирани. Регистрираните като оздравели все още са общо над 4,7 милиона, сочат данните на " Роберт Кох ".

Ако в този момент умират по-малко хора от Ковид-19, това се дължи на обстоятелството, че голямата част от популацията на Германия е имунизирано - и най-много възрастните хора, при които заболяването нормално протича по-тежко. В резултат на това внезапно е понижен делът на инфектираните, на които им се постанова интензивно лекуване - от 6% през първата вълна на пандемията до 0,8% през днешния ден, споделя пред " Тагесшау " Райнхард Бусе от Техническия университет в Берлин. А шефът на клиниката по интензивна медицина към Университетската болница в Хамбург-Епендорф Щефан Клуге добавя, че смъртността измежду интензивните пациентите се движи сред 30% и 50%.

За да спадне още повече смъртността, би трябвало да има доста повече имунизирани хора, безапелационни са специалистите. Ако това не се случи, Германия ще би трябвало да се настрои за още най-малко 100 000 жертви на пандемията, преди да се успокои ситуацията, предизвести наскоро берлинският вирусолог Кристиан Дростен. В случая става въпрос за консервативна оценка, която специалистът е направил въз основа на сравнителните данни за Англия, посочи той.

Междувременно в Германия към този момент трансферират пациенти от претрупаните интензивни отделения към други клиники в провинции, където ситуацията не е чак толкоз трагично. Тежко заболели от Тюрингия и Бавария ще бъдат измежду първите преместени по тази скица - те ще бъдат настанени в клиники в Северна Германия.

В България жертвите са три пъти повече

В пандемията Англия, Италия и Франция са дали дотук повече жертви, в сравнение с Германия - макар тяхното по-малко население. Процентно видяно, делът на жертвите в Германия не е от най-високите, сочат данните на университета " Джонс Хопкинс ". Съединени американски щати да вземем за пример имат два пъти повече жертви на 100 000 души население, в сравнение с Германия, а България - над три пъти повече. На другия полюс е Дания, където умрелите от ковид на 100 000 души население са два пъти по-малко спрямо тези в Германия. Трябва обаче да се означи, че сравненията на числата са възможни единствено частично, защото сред обособените страни има разлики в системите по регистрация на случаите на Ковид-19.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР