От началото на пандемията над 5,5 милиона души в Германия ...

От началото на пандемията над 5,5 милиона души в Германия

В Германия пандемията взе вече над 100 000 жертви

От началото на пандемията над 5,5 милиона души в Германия са се заразили с ковид . Броят на жертвите към този момент надвиши 100 000. Между 30% и 50% от интензивните пациенти издъхват.


9 са смъртните случаи, сочат последните данни на института " Роберт Кох " . Най-много жертви на Ковид-19 е имало през предходната зима, когато на денонощие умираха до 1000 души, инфектирани с ковид . Днес смъртните случаи са изобилно по-малко, въпреки че инфекциите са доста повече.

Повече имунизирани , по-малко смъртност

От началото на пандемията в Германия от Ковид-19 са се разболели над 5,5 милиона души. Това сочат официалните данни, само че действителната численост може да е изобилно по-висока, защото доста инфекции остават нерегистрирани. Регистрираните като оздравели все още са общо над 4,7 милиона, сочат данните на " Роберт Кох " .Ако в този момент умират по-малко хора от Ковид-19, това се дължи на обстоятелството , че голямата част от популацията на Германия е имунизирано - и най-много старите хора, при които болестта нормално протича по-тежко. В резултат на това внезапно е понижен делът на инфектираните , на които им се налага активно лекуване - от 6% през първата вълна на пандемията до 0,8% през днешния ден , споделя пред " Тагесшау " Райнхард Бусе от Техническия университет в Берлин. А шефът на клиниката по интензивна медицина към Университетската болница в Хамбург-Епендорф Щефан Клуге добавя , че смъртността измежду интензивните пациентите се движи сред 30% и 50%.

За да спадне още повече смъртността, би трябвало да има изобилно повече имунизирани хора, безапелационни са специалистите . Ако това не се случи, Германия ще би трябвало да се настрои за още най-малко 100 000 жертви на пандемията, преди да се успокои ситуацията , предизвести наскоро берлинският вирусолог Кристиан Дростен. В случая става казус за консервативна оценка, която специалистът е създал въз основа на сравнителните данни за Англия , посочи той.

Междувременно в Германия към този момент трансферират пациенти от претоварените интензивни отделения към други клиники в провинции, където ситуацията не е даже толкоз трагично . Тежко заболели от Тюрингия и Бавария ще бъдат измежду първите преместени по тази скица - те ще бъдат настанени в клиники в Северна Германия.

В България жертвите са три пъти повече

В пандемията Англия , Италия и Франция са наистина ли дотук повече жертви, в сравнение с Германия - макар тяхното по-малко население. Процентно погледнато, делът на жертвите в Германия не е от най-високите, сочат данните на университета " Джонс Хопкинс " . Съединени американски щати да вземем за пример имат два пъти повече жертви на 100 000 души население, в сравнение с Германия, а България - над три пъти повече. На другия полюс е Дания, където умрелите от ковид на 100 000 души население са два пъти по-малко спрямо тези в Германия. Трябва макар че да се отбележи, че сравненията на числата са възможни единствено частично , защото сред отделните страни има разлики в системите по регистрация на случаите на Ковид-19.


Източник: fakti.bg