От началото на пълномащабната инвазия на Русия в Украйна 8,6

...
От началото на пълномащабната инвазия на Русия в Украйна 8,6
Коментари Харесай

8,6 милиона украинци са отпътували в чужбина от началото на руската инвазия

От началото на пълномащабната инвазия на Русия в Украйна 8,6 милиона украинци са отпътували в чужбина и не са се върнали, като към месец май популацията на страната е намаляло до 29 милиона души, от които единствено една трета работят, оповестява украинската организация УНИАН, като се базира на изследване, оповестено от Украинския институт за бъдещето.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 10662
" Само 9,1-9,5 милиона украинци работят, а в случай че се извадят работещите в обществения бранш, остават към 6-7 милиона души. Те са " моторът ", който устоя другите 22-23 милиона души, в това число пенсионери, деца, възпитаници, безработни, подвластни лица, същите тези служащи от обществения бранш и така нататък ", се споделя в изследването.

Към това се прибавя и ниската раждаемост, показва Българска телеграфна агенция.

Например Украинският институт за бъдещето отбелязва, че коефициентът на плодовитост (раждаемост) към този момент е паднал под 1, до момента в който с цел да има растеж на популацията, той би трябвало да е над 2. Институтът акцентира, че при опазване на тези темпове през идващите няколко години в Украйна към този момент ще има два пъти повече пенсионери, в сравнение с работещи.Според изследването последствията от войната с Русия се усещат както в демографската обстановка, по този начин и в икономическото положение на украинците.

В началото на май Световната банка разгласи оценка, съгласно която седем милиона украинци живеят под прага на бедността, като най-големите последствия от обедняването са били регистрирани в селските региони.

По данни на Фонда за популацията на Организация на обединените нации популацията в Украйна през 2023 година възлиза на 36,7 милиона души, от които над 20% са на възраст над 65 години, а 15,2% са деца на възраст под 14 години. По информация на Организация на обединените нации общият коефициент на плодовитост е 2,19 и към този момент е бил на едно от най-ниските равнища през последните години.

В същото време съгласно Агенцията на Европейски Съюз за главните права единствено един от всеки трима украински бежанци в Европейски Съюз желае да се върне вкъщи.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР