От началото на извънредното положение в страната в общините са

...
От началото на извънредното положение в страната в общините са
Коментари Харесай

3 604 доброволци са в готовност да помогнат на общините в борбата срещу коронавируса

От началото на изключителното състояние в страната в общините са се записали 3 604 доброволци . Те са декларирали предпочитание в сегашния миг да се включат с непринуден труд, средства,  персонални коли и най-много при доставката на храни и медикаменти. До момента специалистите на Националното съдружие на общините в Република България /НСОРБ/ са събрали и обработили данните от 202 общини.
Заедно с формированията, които действат в множеството общини и доброволците, с които работи системата на Български червен кръст, данните от НСОРБ към този момент се интегрират в единна осведомителна система, до която ще имат достъп кметовете.
Платформата ще дава изясненост какъв доброволчески екип е разполагаем в даден миг на територията на съответната община. Това дава опция на кметовете, които управляват спешните щабове по места, дейно да възнамеряват къде има нужда от помощ, в това число дали е нужно пренасочване към прилежащи общини.
Желание да подкрепят общините в изискванията на изключително състояние са декларирали както  хора с висока професионална подготовка – адвокати, политолози, преподаватели, притежатели на бизнес, лекари и медицински експерти, инженери, ИТ експерти, архитекти и финансисти, по този начин и безработни, пенсионери, аграрни производители, студенти. Предвид компликациите, които изпитва сега туристическия отрасъл, доста експерти от бранша са подготвени да оказват помощ на хората по места. Сред доброволците, декларирали своята подготвеност да бъдат разполагаем на общинските спешни щабове има доста възпитаници в горните класове, хора с креативен специалности, публицисти, в това число и двама задгранични жители, избрали да живеят в Павликени и в Струмяни.
В забележителна част от дребните и междинни общини прави усещане огромният брой хора набрани доброволци.
Много общини разчитат главно на чиновници в общинските структури и администрацията – изключително това са общините със неподходяща демографска конструкция. Служителите на общините са ангажирани с изключение на с директните си задания в комплицираната конюнктура, само че и поемат непринудено грижата за по-възрастните и нуждаещите се поданици. Активно вземат участие кметските екипи, наместниците и общински съветници. Възрастовият диапазон на екипите, които ще подкрепят общините в изискванията на изключително състояние е от 18 до 79 години.
В 186 общини в страната работят телефони за поръчки на нуждаещи се жители за доставка на артикули от първа нужда и медикаменти.
НА ЖИВО: Последна информация и всичко за ковид, 3 април
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР