От началото на годината ние, българите, живеем в два паралелни,

...
От началото на годината ние, българите, живеем в два паралелни,
Коментари Харесай

Българският политически ад*

От началото на годината ние, българите, живеем в два паралелни, само че радикално разнообразни свята – " европейски " и " български ". Първият, в който за жалост ще се подвизаваме единствено шест месеца, е необятният и съвременен свят на дълго чаканото европейско председателство. Без подозрение, в него се живее повече от оптимистично. Европа е съвсем непрестанно в България, даже и Ангела Меркел ни посети… А ние, българите, сме непрестанно в Брюксел, столицата на Европейски Съюз. И знамето ни към този момент се вее в тамошното кметство.
Едва ли някой е не запомнил станалата толкоз фамозна " зелена тирада " на премиера Борисов на 17 януари в Европейския парламент. Ето един откъс от това слово, предизвикано от зелен евродепутат в залата, който му напомни митингите за Пирин, състояли се на 11-и януари в София, в деня на формалното разкриване на българското председателство: " Аз също съм зелен човек. Спирал съм инфраструктурни планове с години, с цел да може да се излюпят новите щъркели. Карал съм министрите да придвижват персонално блатни кокичета, с цел да не остане нито един филиз сплескан от валяк. Всичките ни европейски инфраструктурни планове са с тунели за мечки, вълци, костенурки. Трасета сме променяли. Става дума единствено за един въжен превоз. За нищо друго ".
Колкото и да страдат прочувствената Корнелия Нинова и компания, това е ситуацията. Българският министър председател приказва и ще продължи (поне до края на председателството) да приказва по-често пред Европейския парламент и пред други европейски конгреси, в сравнение с пред българското Народно събрание. За по-малко от две седмици, той беше освен в Брюксел, а къде ли още не. Посети даже и Княжество Лихтенщайн и то, навръх 25 януари, когато се гласуваше първия избор на съмнение към неговото трето държавно управление. Беше и в Давос, несъмнено. Напълно естествено за него като " ротационен " началник на Съвета на Европейски Съюз, откакто и самият Тръмп беше там… Кога ли различен път ще му се случи да си почесва персоналното и националното его надали не всеки божи ден? А и да брои лифтовете по швейцарските баири, несъмнено.
И по този начин стигаме до 1 февруари, когато в Брюксел, в Центъра за изящни изкуства " Бозар ", с церемониален концерт бе публично намерено българското председателство. На събитието приказваха министър председателят Бойко Борисов, президентът Румен Радев и министърът на българското председателство Лиляна Павлова. В оповестените по медиите фотоси всичко изглеждаше толкоз прочувствено и просълзяващо, че аз най-малко чаках, че двамата генерали даже ще попеят дружно пред многочислените си посетители.
По време на това следващо свое посещаване в Брюксел, министър-председателят взе участие и в конференция на фондация " Ханс Зайдел " на тематика " Нова роля за Балканите: Решения за повече сигурност и по-добро ръководство на миграцията " и беседва с ръководителя на Европейската капиталова банка (ЕИБ) Вернер Хойер. От своя страна, президентът Радев беше признат от президента на Белгия, Н.В. крал Филип.
А по същото време, на същия 1 февруари, само че в другия " български свят ", в София, в Народното събрание, депутатът от Българска социалистическа партия Валери Жаблянов, който е и зам.-председател на Народното събрание, се опитваше с викове да провали минутата безмълвие в респект на жертвите на комунизма.
Но въпреки всичко, през целия януари и в столицата на председателството София не беше скучно. Напротив, тук забавните събития бяха от време на време даже по няколко дневно. На 25 и 26 януари заседаваше неофициалният съвет по правораздаване и вътрешни работи на Европейски Съюз, а на 29 януари бе дискутирана промяната на Европейски Съюз в региона на отбраната на персоналните данни. На 31 януари и 1 февруари продължихме с конференция " Иновации за конкурентноспособност " и среща на координаторите за Дунавската тактика.
Може би най-важна за нас бе работната сесия по правосъдиe, която бе отдадена на деликатната тематика за единна европейска прокуратура. В нея дружно с министрите на правораздаването на страните членки на Европейски Съюз, участваше и еврокомисарят на Европейски Съюз по въпросите на правораздаването, потребителите и равнопоставеността сред половете Вера Йоурова, чешки политик от партията с прелестното многозначително име " Акция на недоволните жители ".
Сигурно щях да продължа с " възторженото си замайване " на благополучен и горделив европейски пенсионер да изтъквам календара на председателството, само че изказването на госпожа Йоурова пред медиите ме върна към действителността. Думите ѝ: " Искаме да забележим правосъдната система на България по-ефикасна в битката с корупцията и проведената престъпност. Искаме да забележим осезаеми резултати от българските промени ", които чувах за следващ път, форсираха прехода ми към песимистичните картини на другия, " български " свят.
Веднага попаднах в " отровната " атмосфера на истеричните " полемики ", свързани с възможната ратификация на така наречен Истанбулска спогодба. Или по-точно пародии на полемики, които се разпростряха от 44-то Народно събрание чак до " Светия синод ". Станахме очевидци на позиции и мнения на кого ли не и под дърво и камък, доминирани от една извънредно ниска политическа и гражданска просвета, съчетана с неизживяни комплекси за непълноценност и вопиюща духовна незначителност.
Добре въпреки всичко, че имаше един ярък и оптимистичен лъч в цялото безумство. И това беше позицията на повече от 100 изявени български учени в поддръжка на тази толкоз значима и навременна спогодба на Съвета на Европа за предварителна защита и битка с насилието над дами и домашното принуждение, която страната ни към този момент е подписала. Достойна позиция на почтени люде, които упорстват за нейната ратификация от Народното събрание и то без отсрочване. За страдание, това бе единствено " капка в морето ", пардон, в блатото на обществената ни и медийна среда.
Не по-малко " истерични " бяха и парламентарните диспути към никому ненужния и авансово жертван на неуспех избор на съмнение към държавното управление, импортиран по тематиката " корупция " от развихрилите се Корнелия Нинова и компания. Вот, който без никакво подозрение намали (за кой ли път, за кой ли път) така и така ниския обществен рейтинг на най-важната институция в България.
Всички, които се интересуваме от политика, прелестно знаем, че в този парламент има прекалено много популисти, отявлени националисти, има социал-комунисти, разюздани русофили и даже болшевики. Има бранители на олигархични корпоративно-политически модели и на оптимално вероятното опекунство на страната. Има директни носители на следения етнически и корпоративен избор. И толкова.
Всички знаехме авансово надали не поименно кой ще се изкаже, какво ще каже и по какъв начин ще гласоподава. Това не беше избор на съмнение, а режисиран политически цирк, проявяващ дълбока управническа непълнота и обезщетен от всички нас, българските данъкоплатци. От дистанцията на времето, правя оценка високо решението на премиера да провежда по този начин външнополитическата си стратегия, че да бъде по това време в Княжество Лихтенщайн.
От сходен цирков темперамент беше и докладът на президента Радев за първата година от мандата му. Той сякаш толкоз си беше повярвал, че си мислеше, че към този момент сме " президентска република " и може да " навива бурмите " на Народното събрание и на държавното управление, както си изиска и когато си изиска. Становищата му, че парламентарната република атрофира, а Народното събрание се трансформира в нотариат, който официализира решенията на държавното управление, се трансфораха бързо в шлагер на безвремието в българската политика.
А като капак на тенджерата с политически недомислици, зам.-председателят на Народното събрание, националният " аптекарски " и " бензинов " необут Веселин Марешки разгласи, че ще изиска Народното събрание и президентството да се разхлабен, тъй като " там няма действителни хора, а високоплатени актьори, на които някой им написа речите. Те ги наизустяват и ги произнасят ". О, парламентарни времена, О, президентски нрави…
И по този начин, откакто минахме през Народното събрание и президенството, малко по малко стигнахме до " Дондуков 1 ", центърът на центровете на българския политически живот, седалището на следващото държавно управление на о.з. военачалник Борисов в " атрофиращата " парламентарна република съгласно президента, о.з. военачалник Радев, наблюдаващ и оценяващ активността на " Дондуков 1 " от " Дондуков 2 ". В страната на " двамата генерали " всичко е по-сложно. Добре че в Европейски Съюз не ги схващат тези работи. Или в случай че ги схващат, то най-малко ги премълчават.
Никога не би трябвало да забравяме, че след 2009 година, през новата политическа епоха на Бойко Борисов, на " Дондуков 1 " живее към този момент седмо държавно управление, три от тях служебни. За голямо страдание обаче, изразяваните неведнъж обществени планове на държавните управления да проведат предстоящите с години радикални промени в страната (особено в правосъдната система, сигурността и битката с корупцията) се оказаха значително (поне до сега) нищо повече, с изключение на раздухвани политически пожелания.
Разбира се, съдружните държавни управления са освен вероятни и желателни, само че в доста случаи и наложителни, както е и при " Борисов 3 ". Но те би трябвало да съществуват само въз основата на допустимия и контрактуван политически компромис, а не посредством " замазване с баданарката " на главните ценностни разлики сред съдружните сътрудници, както се случва при днешното управническо болшинство на политическа партия " ГЕРБ " и така наречен " Обединени патриоти ".
Освен закони, правилници и парламентарни процедури, съществуват и политически граници, които не могат да бъдат прекрачвани, в случай че една партия би желала да резервира своята еднаквост и най-малко обикновен ангажимент към своите полезности и гласоподаватели. Но за каква политическа просвета можем да приказваме през днешния ден, когато на незначителни резултати се придава гротескна значителност, а все по-задълбочаващи се неприемливи управнически дефицити целеустремено се подценяват.
Може би ще прозвучи в жанр но Марешки, само че най-малко съгласно мен, в централния триъгълник на държавната власт – парламент, държавно управление и президентска институция, се следят къде повече, къде по-малко съществени признаци на все по-модерната за българските действителности " политическа височинна болест ". Това е комплекс от рискови за обществото прояви на " накриво " политическо държание, които се развиват при прекомерно бързо, напористо и стремително нанагорнище по административната стълбица на управническите постове. При доста от политически незадоволително аклиматизираните персони настава рисково самозабравяне, водещо до нереалистични упоритости за решение на проблеми, за които им липсва съответната политическа просвета, психическа настройка и най-много подготвеност. Огледайте се и ще ги видите, те са на всички места към вас – и при ръководещи, и при съпротива, и при президента. За правосъдната власт и прокуратурата, както и за локалната власт, да не приказваме.
Очевидно мръсният въздух, който ни тормози непрестанно, не е единствено атмосферен, а и политически. Понякога той е още по-задушлив. А за избавяне от него, " зелените карти " за градския превоз няма да оказват помощ. Единственият излаз са " алените картони ". Да се опитаме да им ги покажем най-сетне… Все отново, с изключение на " председателска ", 2018 година е и предизборна… Догодина ни чакат европейски и локални избори. А и министър председателят Борисов постоянно може да ни изненада.
Автор: Аспарух Панов
Заглавието е на редакцията


Етикети:
Предишна Случайна вест Следваща ОЩЕ ОТ Гледна точка  Преди и в този момент: полови грехове, хомосексуалност, трети пол Преди и в този момент: полови грехове, хомосексуалност, трети пол  Моделът Моделът " Септември ": по тази причина нямат доверие на България  Доклади за дебили (Част II) * Доклади за дебили (Част II)*  Доклади за дебили (Част I) * Доклади за дебили (Част I)*  България - беззъбото куче, представящо се за районен водач България - беззъбото куче, представящо се за районен водач Интервю Още Директорът на РЗИ-Смолян: На всеки 2 дни 3-ма индивида от региона се разболяват от рак
Преди дни бе маркиран Световния ден за битка с рака. епидем...
Успех като по ноти: Христо Пенчев - един млад бизнесмен в Лондо Иван Димитров, " Музикаутор ": Очертава се цялостен безпорядък в областта на Кметът на Тетевен сезира основния прокурор за продажба на част от Дарин Димитров: Търговище стартира да се трансформира през последните д коментара 0 Коментара Кафене добави коментар добави коментар Име: Всички Мъж Жена Защита: Избери типаж  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Избери страст  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Стари аватари  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Вашият коментар Затвори Коментирай
Екипът на actualno.com ви благодари, че употребявате кирилица за вашите мнения. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и персонални нападки, или обиди на расова, полова, етническа или верска основа, той ще бъде заличен от модератора на уеб страницата.
Най-стари Най-нови Най- Най- НАЙ-СПОДЕЛЯНИ  missing image Над 600 машини чистят пътищата, мощен вя...
Над 600 машини почистват републиканските пътища в регионите със снеговалеж. Най-много машини работят в Североизточна България - в област...
Жълт код за рисково време в 22 области на с... Земетресение и плевел вятър внесоха ужас в... Петима са ранени при злополука на магистр... Въздушни удари убиха шестима цивилни в Изт... НАЙ-ЧЕТЕНИ  missing image Седмичен хороскоп за 11-18 февруари
Овен Тази седмица ще бъде време, в което желаете или не, ще се наложи да извършите разбор на събития от отминалата седмица. Най-важното...
Руски аероплан със 71 души на борда се разб... Дневен хороскоп за 12 февруари Граждани желаеха оставката на Кошлуков с... Българска национална телевизия санкционира Кошлуков за показания междинен п... НАЙ-КОМЕНТИРАНИ  missing image Радев изпрати съболезнования до Путин сл...
Президентът Румен Радев изпрати съболезнователен адрес до президента на Руската федерация Владимир Путин, откакто авиокатастрофа...
Според Сидеров и Каракачанов правителствот... Йотова: Държавата е в голям дълг пред бъ... В съветския аероплан е имало трима чужденци, м... Борисов изпрати съболезнователна депеша...  www.expert.bg  Русия даде обещание да не подвига цената на водката Русия даде обещание да не подвига цената на водкат...  Новото летище в Истанбул ще бъде намерено през октомври Новото летище в Истанбул ще бъде намерено...  Близо 560 лева дневно излиза издръжката на един евроделегат Близо 560 лева дневно излиза издръжката н...  4 преломни момента в кариерата на всеки човек 4 преломни момента в кариерата на всеки...  www.iwoman.bg  Доктор поучава по какъв начин да се предпазим от грип Доктор поучава по какъв начин да се предпазим от гр...  Седмичен любовен хороскоп за 12-16 февруари Седмичен любовен хороскоп за 12-16 февру...  Седмичен хороскоп за 12-18 февруари Седмичен хороскоп за 12-18 февруари  Андрю Гарфийлд разкри половата си ориентировка Андрю Гарфийлд разкри половата си ори...  http://www.sportlive.bg  Рома наниза пет във вратата на новобранеца в Серия А Рома наниза пет във вратата на новобранец...  Американка победи в слоупстайла на Игрите в Пьонгчанг Американка победи в слоупстайла на Иг...  Пролетният полет на Пролетният полет на " орлите " започва в...  Българското присъединяване на Зимната олимпиада през днешния ден Българското присъединяване на Зимната олимпиада... Интервю Още Директорът на РЗИ-Смолян: На всеки 2 дни 3-ма индивида от региона се разболяват от рак
Преди дни бе маркиран Световния ден за битка с рака. епидем...
Успех като по ноти: Христо Пенчев - един млад бизнесмен в Лондо Иван Димитров, " Музикаутор ": Очертава се цялостен безпорядък в областта на Кметът на Тетевен сезира основния прокурор за продажба на част от Дарин Димитров: Търговище стартира да се трансформира през последните д Нови Най-четени Най-коментирани Българският политически ад*... 26 0 КТБ - коалиция би трябвало, Бойко!... 48 0 Седмичен ЛЮБОВЕН хороскоп за 12-16 февруари... 39 0 Геолог и маркшайдер –

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР