От началото на годината досега са подписани сделки за общо

...
От началото на годината досега са подписани сделки за общо
Коментари Харесай

MBL: Има леко повишение на наемните цени и ръст на сделките с офис площи

От началото на годината до момента са подписани покупко-продажби за общо 105 хиляди кв.м. съгласно разбора на консултантската компания MBL.

© Надежда Чипева Още по тематиката
Дует небостъргачи на " Г. М. Димитров "

" Минстрой " на Николай Вълканов и " Артекс " на Пламен Мирянов ще построят офис кула и великански блок покрай метростанцията
28 сеп 2018
Да си върнеш централата

" Еврохолд бизнес център ", където чартърен са компаниите от групата, ще стане благосъстоятелност на обвързваното сдружение " Синтетика "
31 авг 2018
Forton: IT и аутсорсинг фирмите движат наемния пазар за офис площи

Няма растеж на наемите на бизнес парцели през второто тримесечие съгласно последния отчет на компанията
7 авг 2018
Пет покупко-продажби образуват 80% от вложенията в бизнес парцели за първото полугодие

Общата стойност на покупко-продажбите за интервала възлиза на 351 млн. евро, пресмятат от консултантската компания Colliers
25 юли 2018
Комисия за защита на конкуренцията позволи рекордната за офис пазара договорка за " Мегапарк "

Новият притежател на бизнес центъра до мола на " Цариградско " е българско-южноафриканския фонд Lion`s Head. Оценката на парцела е близо 100 млн. евро
15 юли 2018 Динамично трето тримесечие за пазара на офиси в София с лек растеж на наемите за първокласни площи и възходящ размер покупко-продажби за наем. Свободните офиси пък доближават рекордно ниски равнища за последните 10 години, оповестяват в своя разбор на пазара консултантите от MBL.

За интервала от юли до септември тази година са подписани покупко-продажби за отдаване чартърен на 55 хиляди кв. м офис площи в столицата, което е над половината от отдадените площи от началото на годината. От консултантската компания показват, че това се дължи на нарасналата интензивност на наемателите от IT, BPO секторите и центровете за споделени услуги, доста от които уголемяват активността си на нови места. Те са били най-активни на офис пазара с дял 65% от новонаетите офис площи за тримесечието, показват от MBL.

Според данните на компанията 10 хиляди кв. м. нови офиси са получили позволение за прилагане през третото тримесечие, с което общият размер на съществуващите площи нараства до 1.93 млн. кв. м. Към момента в столицата се построяват още 393 хиляди кв.м, а близо две трети от тях по проект ще бъдат приключени до края на 2019 година Планирани са и още 210 хиляди кв. м, които към момента не са получили виза за градеж, показват още от компанията.

От началото на годината до момента са подписани покупко-продажби за общо 105 хиляди кв.м., а чисто усвоените площи са близо 72 хиляди кв. м. Двата индикатора са над междинното равнище за последните 10 години, съгласно разбора на MBL. Делът на свободните офис площи клас А и Б понижава до 176 хиляди кв. м. и спада на 9.1% от общия размер, по отношение на 10% в края на предходното тримесечие. Според консултантите това е най-ниското равнище достигано за последното десетилетие на офис пазара.

Малко по-скъпи

Данните на MBL сочат, че има лек растеж на наемните цени в София, като приблизително офертните равнища за клас А офиси се движат от 12 евро / кв.м. и доближават 15 евро/ кв.м. При клас Б също се следи известно повишаване, като офертите са в диапазона 8-11 евро за квадратен метър.

" Търсенето се повишава. За последните 18 месеца чисто усвоените площи са съвсем колкото издигнатите, което обуславя като цяло високите наемни равнища. Очакваме в границите на идващите 12 месеца тази наклонност да се резервира ", разяснява Николай Неов, шеф " Офис площи " в MBL.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР