От началото на антитерористичната операция в Казахстан, властите са задържали

...
От началото на антитерористичната операция в Казахстан, властите са задържали
Коментари Харесай

Повече от 2600 задържани след сблъсъците в Казахстан

От началото на антитерористичната интервенция в Казахстан , управляващите са задържали 2601 души за присъединяване в противозаконни дейности , грабежи и други закононарушения.

" От началото на антитерористичната интервенция са арестувани общо 2601 участници в противозаконни дейности, грабежи и други закононарушения. Иззети са общо 127 единици огнестрелно оръжие и 4077 боеприпаса ", оповестиха от пресслужбата на комендатурата на Алмати в понеделник, представени от ТАСС.

Според Главна прокуратура, повече от 4500 души са били ранени по време на безредиците, а 225 тела на починалите са в моргите.
 Голямо количество оръжие откраднато при протестите в Казахстан
Голямо количество оръжие откраднато при протестите в Казахстан

Данните са за най-големия град Алмати

Припомняме, че повече от 1300 единици оръжие са били откраднати от оръжейни магазини в най-големия град на Казахстан Алмати по време на безредиците от началото на януари. Това заяви в неделя шефът на градската полиция Канат Таймерденов.

Според Таймерденов са били направени 27 опита да завладяват постройката на полицейското ръководство в Алмати.

" Атаките бяха проведени от професионално подготвени хора, които знаеха по какъв начин да боравят с оръжие и знаеха методите на битка. Те не оставиха убитите си. Бяха инсценирани седем офанзиви против морги и 41 тела бяха откраднати по време на безредиците ", сподели той.

Според управляващите конституционният ред е възобновен във всички райони.
 Лукашенко: Западните спецслужби стоят зад безредиците в Казахстан
Лукашенко: Западните спецслужби стоят зад безредиците в Казахстан

Имало е и интервенция в Беларус

Чуждестранните миротворци (колективните мироопазващи сили на ОДКБ) към този момент Това към този момент направиха жителите на Русия, Киргизстан, Армения, Беларус и Таджикистан.

Планира се връщането на всички миротворци в техните непрекъснати пунктове на дислокация да завърши до 19 януари.

Президентът на Беларус Александър Лукашенко изрази мнение, че разследващите служби на западните страни са виновни за безредиците в Казахстан. Лукашенко намегна, че Съединени американски щати са се пробвали посредством митингите в Казахстан да приготвят почвата в Русия, Китай и за цяла Азия.

През 2020 година същите спецслужби са били предизвикали митингите в Беларус, означи Лукашенко.

На 2 януари Казахстан Хората излязоха по улиците на градовете, с цел да изразят недоволството си от повишението на цените на втечнения газ. Гражданите упорстват за оставката на президента и държавното управление, упорстват за битка с корупцията. Властите вкараха изключително състояние. При разпръсването на протестиращите ръководещите използваха мощ, довела до жертви.

Вследствие на митингите държавното управление подаде оставка, която беше призната от президента Токаев. Той дефинира за краткотрайно изпълняващ премиерските функционалности Алихан Смаилов. Същевременно Нурсултан Назарбаев се отдръпна като ръководител на Съвета за сигурност на Казахстан - постът беше стихотворец от Токаев.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР