От началото на активния сезон са изстреляни над 500 ракети

...
От началото на активния сезон са изстреляни над 500 ракети
Коментари Харесай

Изстреляни са над 500 противоградни ракети от началото на годината

От началото на дейния сезон са изстреляни над 500 ракети за битка с градушките. Днес сходни феномени не се чакат. Това сподели пред bTV Стефан Георгиев, специалист в Изпълнителната организация за битка с градушките.
Щетите от градушките: Държавата даде обещание помощ за пострадалите стопани (ОБЗОР) От първата за сезона градушка от 27 април са изстреляни 543 ракети
Градушка унищожи огромна част от реколтата в разнообразни елементи от страната, като най-пострадалото място се оказа Българене. След вредите страната даде обещание помощ за потърпевшите региони.

Георгиев изясни, че се е следило образуването на естественото събитие:

Снимка: bTV

„ Наблюдавахме процеса по формиране на градушки, за жалост клетката се разви прекомерно надалеч от обсега на нашите противоградни ракетни площадки. Затова клетката не беше обработвана, успяхме единствено да следим процеса и да установяваме вредите в село Българене. Процесът беше доста мощен, в случай че беше въведен самолетен прийом, може би щеше да се стартира да се влияе на тази клетка от доста по-ранен стадий и вредите щяха да бъдат редуцирани до минимални”, изясни специалистът.

Снимка: bTV

Ракетният прийом, с който се работи от 50 години, обгръща за Северна България – Видин, Монтана, Враца и Плевен, а за Южна – Пазарджик, Пловдив, Стара Загора и Сливен.

Министърът на земеделието изясни през вчерашния ден, че се разисква закон, който да разшири отбраната от градушки.

Снимка: bTV

Направено е и цялостно радарно покритие за цялата страна, с което се прави цялостен мониторинг на атмосферата над страната.

От Агенцията за битка с градушките посъветваха хората да наблюдават процесите на уеб страницата им, тъй като с лятото явленията стават и много рискови.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР