От модата до енергията – кората и семената на най-известния

...
От модата до енергията – кората и семената на най-известния
Коментари Харесай

Как сицилианските портокали се превръщат в дрехи и електричество?

От модата до силата – кората и семената на най-известния цитрусов плод в Сицилия - скромния портокал, се употребяват в необятна гама от екологични, здравословни бизнес начинания, написа Военновъздушни сили.

През 2011 година Адриана Сантоночито била студентка по дизайн в Милано, когато й хрумнала концепцията да създава екологичен текстил от плод, който се среща в изобилни количества и значително се пилее в родния й сицилиански град Катания.

Нейното предизвикателство било да открие метод да употребява корите на стотици хиляди тонове портокали за добра идея. Сега, с помощта на изобретателното й мислене, е допустимо да се произведат един куп облекла с потреблението на фибри от плода.

Химически развой



Концепцията на Сантоночито била въодушевена от въпроса, който си сложила в дисертацията си. Може ли първокласен копринен шал да бъде създаден от вторични цитрусови артикули, които в противоположен случай ще бъдат изхвърлени или употребявани за храна на добитъка?

Въпросът е изключително подходящ в Сицилия, където хиляди тонове цитрусови плодове се трансформират в сок всяка година, оставяйки огромни количества отпадъчен материал. 39-годишната Сантоночито разкрила своя отговор в лабораториите на университета и това й спечелило патент.

Известно е, че от кората на портокала може да се извлича целулоза. Но Сантоночито разкрила, че с помощта на химически реактиви, тя може да се трансформира в нишка, която да се оцветява или смесва с различен текстил, като памук или полиестер.

Заедно с колежката си от университета Енрика Арена, Адриана основала Orange Fiber през 2014 година и почнала да продава материала, наподобяващ коприна, на производители на облекла.

Тази година известната италианска фешън марка Salvatore Ferragamo употребила текстила на Адриана в пролетно-лятната си сбирка. Целта на стилната марка била да направи първокласните си ризи, рокли и шалове по-екологични.

Orange Fiber, която през днешния ден има екип от 12 души, работи в локален цех за произвеждане на сокове, където получава отпадъчния материал гратис.

Бизнесът е сезонен – в месеците от годината, когато работят производителите на сокове. Но откакто кората на портокала бъде превърната в целулоза, тя може да се съхранява за по-късно потребление.

Антонио Пердичуци, един от първите вложители в Orange Fiber, споделя, че компанията привлякла вниманието му, тъй като, за разлика от множеството новаторски стартъпи в Италия, не била цифрова. „ Италия не влага доста в нововъведения, само че блестящите хрумвания и умения печелят, макар неналичието на запаси “, прибавя той.

Росарио Форачи, учител по бизнес, стопанска система и мениджмънт в университета в Катания, споделя, че компанията е образец за това по какъв начин изобретателният и предприемачески дух основава нови работни места и бизнес в района.

Фибри, не лой



Портокалите вършат също печените храни по-здравословни и те остават пресни, с помощта на нова процедура, която ги трансформира в новаторско брашно без мазнини. Новата техника сега се тества в университета в Катания и резултатите са окуражителни. Сега съвсем всички пекари употребяват мазнини, като масло или маргарин, при готвенето.

Но съгласно проучването, половината от мазнината може да бъде сменена с потреблението на брашно, получено от портокаловите кори, семена и месестата част, която не се употребява при производството на сокове.

Подобно на Orange Fiber, откривателите получават нужната им суровина от локалните производители на сокове. Те мият корите, с цел да отстранят горчивия усет, след което сушат, обработват и избелват остатъците.

Салваторе Барбагало, учител по селскостопански науки в университета в Катания, споделя, че брашното е „ напълно екологично “ и не се изискват съвсем никакви разноски за производството му. Освен това няма отражение върху усета и аромата на храната, която се подготвя с него.

Неговите откриватели произвели 300 кг брашно и предиздвикали локалните пекари в Ачиреале, покрай Катания, да го опитат. Готвачите, известни с консервативното си отношение към новите съставки, били удовлетворени от резултатите и не разкрили никаква разлика във усета на тестените си произведения.

Изследователите разкрили и други вероятни използва на брашното. То е разтворимо и може да се прибавя към питиета, с цел да ги направи по-здравословни. Освен това може да се употребява от диетолози и в медицината.

Естествено гориво



Сицилианските фермери постоянно са употребявали корите на портокалите като храна за животните или тор. Но портокалите могат да бъдат и драгоценен източник на сила. В Мусомли, остарял град покрай Калтанисета, в централната част на Сицилия, отпадъчните артикули от портокалите се употребяват за произвеждане на биогаз, който се трансформира в електричество.

Фермата Nuova Scala употребила към 16 430 тона кори предходната година, с цел да създаде 24 000 киловатчаса електричество. Производството варира, съгласно количеството създадени портокали, и компанията чака през 2017 година да получи 22 000 тона боклуци от портокали.

Разбира се, всички тези планове зависят от локалните компании за плодове, които създават хиляди тонове отпадъчни цитрусови артикули на година. Салваторе Имбеси, който има компанията AgrumiGel, споделя, че корите, семената и други неядливи елементи от плода се назовават „ пастацо “. Той създава към 40 000 тона от тях на година.

Имбеси споделя, че Сицилия, като цяло, създава към 200 000 тона, макар че по неофициални данни действителната цифра е по-висока.

Производителите имат тласък да употребяват наново пастацо, тъй като изхвърлянето може да се окаже скъпо. Имбеси споделя, че в Сицилия общите разноски за изхвърляне могат да доближат 16 млн. евро на година - 6 милиона евро за разноски за превоз и 10 милиона евро за самото изхвърляне.

Част от плодовете в Сицилия се продават пресни, в това число известните кървави портокали, а останалите се трансформират в сокове. През 2016 година в сокове са превърнати към 140 000 тона лимони, 100 000 тона светли портокали, 100 000 тона кървави портокали, 20 000 тона зелени мандарини и 20 000 тона узрели мандарини.

Най-сетне, с помощта на новите новаторски решения, изтисканите плодове се трансформират от безценен боклук във вълнуващи артикули.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР