От Министерството на здравеопазването продължават с разяснителната си кампания и

...
От Министерството на здравеопазването продължават с разяснителната си кампания и
Коментари Харесай

МЗ обясни каква е разликата между ваксините срещу ковид

От Министерството на здравеопазването не престават с разяснителната си акция и този път ни споделят каква е разликата сред имунизациите против Covid-19. 

Ваксините против COVID-19 са създадени въз основата на разнообразни технологии:

иРНК – тези ваксини образоват нашите кафези по какъв начин да създават протеин (или част от протеин), който провокира имунен отговор. Този имунен отговор ни защищава от заразяване, в случай че същинският вирус навлезе в организма ни. иРНК са имунизациите на BioNTech/Pfizer и Moderna.
аденовирусни – откакто бъде приложена, имунизацията доставя в организма ни ген на SARS-CoV-2. Клетките го употребяват, с цел да произведат безвреден откъс от ковид, или така наречен “spike ” протеин. Имунната система разпознава този протеин като непознат и по този начин се задейства естествената отбрана на организма. Такива са имунизациите на AstraZeneca и на Janssen, както и съветската Sputnik V, която все още се преглежда от EMA.

антигенни – употребява се антиген на вируса. При контакта с него имунната система се задейства и създава характерни антитела, които да обезвреждат патогена при повторна среща с него. Такива са имунизациите на Novavax и Sanofi-GSK, които понастоящем се правят оценка от EMA.

eurocom.bg



Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР