От Министерството на финансите отговориха на Бойко Борисов, който по-рано

...
От Министерството на финансите отговориха на Бойко Борисов, който по-рано
Коментари Харесай

Асен Василев отговори на Борисов: За правителството на ГЕРБ се отнася „некадърност и безотговорност“

От Министерството на финансите дадоха отговор на Бойко Борисов, който по-рано през днешния ден съобщи: „ Това държавно управление и служебното държавно управление безусловно провалиха Плана за възобновяване и през вчерашния ден Европейска комисия понижи общата сума на безвъзмездните средства с промяна 578 милиона евра. Губят се милиарди от несръчност, от безнаказаност “.

Министерството на финансите е изцяло според с определението „ несръчност и безнаказаност ", само че то се отнася за държавното управление на господин Бойко Борисов, което през февруари 2021 година е подкрепило и е гласувало в Европейски Съюз задължението за понижение на средствата по Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ) като част от правната рамка на Механизма за възобновяване и резистентност.

В подписаната от държавното управление на господин Борисов правна рамка е залегнало решението 30% от общото безплатно финансиране да бъде преизчислено въз основата на действително регистрирания стопански напредък през 2021 година Данните за този напредък са финализирани към юни 2022 година, въз основата на което е направено понижението за страната ни, тъй като България има по-добри стопански индикатори от междинните за Европейски Съюз. Промяната в средствата от ПВУ е вследствие на по-добър от упования стопански напредък за 2021 година Тъй като българската стопанска система надвиши упования към февруари 2021 година напредък, до момента в който други европейски стопански системи се показаха под упованията и въз основата на признатата при започване на 2021 година правна рамка към тях бяха пренасочени средства сред държавите-членки.

Преизчислението визира всички държави-членки по едно и също време и не се отнася единствено до България. На 22 държави-членки грантовото финансиране по механизма е понижено, като на 7 страни е понижено с по-големи суми от българското. С към 2 милиарда евро са понижени средствата на Румъния и на Франция. Само 5 страни имат нараствания.

Изпълнението на българския План за възобновяване е в ход и все още подхожда на контрактуваните периоди. Преизчисляването не постанова на този стадий промени в него.

Правителството в последните три месеца слага интензивно на европейско равнище въпроса за компенсиране понижението на грантовите средства и търси благоприятни условия за компенсиране с друго европейско финансиране, в това число по линия на ново финансиране за страните, търпящи енергийни последствия от войната в Украйна.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР