От министерски съвет показаха финалните териториални планове за справедлив преход

...
От министерски съвет показаха финалните териториални планове за справедлив преход
Коментари Харесай

Ето ги териториалните планове, които взривиха държавата

От министерски съвет демонстрираха финалните териториални проекти за обективен преход на областите Стара Загора, Перник и Кюстендил, които са оповестени на страницата на Министерството на енергетиката в петък, 29.09.2023 г.На страницата на Министерството на енергетиката може да намерите и образците на териториалните проектите за трите области, които бяха препоръчани за публично разискване на 2.08.2023 година

-->
Именно поради проектите за обективен преход избухна напрежение сред миньори и енергетици, които излязоха на митинг към този момент следващ ден. Премиерът Николай Денков упорства, че териториалните проекти не затварят мини и ТЕЦ-ове, с митинги няма да се реши нищо, част от недоволството на протестиращите визира проблеми, които даже към този момент са решени в проектите, тъй че доста от настояванията се основават на погрешна или изопачена информация.

Според недоволните обаче нещата не наподобяват по този метод и не е имало разискване сред засегнатите и властта.

Според Регламент (ЕС) 2021/1056 на Европейския парламент и на Съвета oт 24 юни 2021 година за основаване на Фонда за обективен преход (ФСП) дефинира като цел на ФСП да се смекчат неподходящите последствия от климатичния преход посредством подкрепяне за най-засегнатите територии и служащи и да се насърчи уравновесен социално-икономически преход като се дава целева финансова поддръжка.

Необходимо изискване за отключване на средствата по ФСП (1,178 млн. евро за България, от които 505 млн. евро от Многогодишната финансова рамка и 673 млн. евро от Инструмента „ Следващо потомство Европейски Съюз “) е създаването на териториални проекти за обективен преход (ТПСП) с небосвод до 2030 година според член 11 от Регламента. Тези проекти касаят териториите от равнище NUTS3 (области), които ще са най-потърпевши от въглищния преход в идващите години.

В проектите би трябвало да бъдат посочени и способи за най-ефективно превъзмогване на обществените, икономическите и екологичните провокации в съответните райони. Плановете се създават въз основата на условията на Фонда за обективен преход при авансово заложена бланка.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg