От мен вече се очакват решения, затова със сигурност ще

...
От мен вече се очакват решения, затова със сигурност ще
Коментари Харесай

Манолова иска ревизия на управлението на отпадъците в София

От мен към този момент се чакат решения, по тази причина сигурно ще обещая на кмета Фандъкова, че ще бъде направена цялостна проверка на цялата система за ръководство на отпадъците в София. Ако бъда кмет, ще има референдум и жителите ще кажат да има ли апаратура за горенето на отпадък, каква да бъде технологията и по какъв метод да бъде обезпечено финансирането. Темата е извънредно значима за столичани и решението би трябвало да го вземат те. Защото решението, което сега предлага екипът на Фандъкова, е това, при което се заравят едни пари. А София, макар че годишно се харчат над 200 млн. лева за непорочност, чиста ли е, прашна ли е, подредена ли е? Това съобщи претендентът за кмет на столицата Мая Манолова на входа на депото за неопасни боклуци в Долни Богров, където по думите й на ден се заравят по 300 тона от така наречен РДФ. Според нея ръководството на отпадъците в София е един сладкодумен образец какъв брой непрозрачно и неефективно се харчат парите на жителите на София.

В сметището в Долни Богров се заравя модифициран отпадък, който е висококачествено гориво. В естествения свят от него се създава сила, а в София се заравя в земята. Ние заравяме пари. Това са парите, с които трябваше да поевтинее парното на столичани съгласно обещанията на кмета Фандъковa. И както за множеството от нещата в София, и тук плащаме два пъти - ремонт на ремонта, рекултивация на рекултивацията, преправяне на модифицираното. Веднъж плащаме за преправка на боклука и произвеждане на това гориво - 27 млн. лева годишно. За това бунище, за заравянето на това гориво, плащаме 3 млн. всяка година. Плюс още близо 6 млн. за горене на останалите количества високотехнологично гориво в циментовите фабрики в Северна България ", сподели Манолова. Тя пресметна, че общо сметката е в размер на 36 млн. лева и че всеки ден на столичани това коства по 100 хиляди лева за преработката на този отпадък.

" През идната година тази сметка ще набъбне с 15 млн. лева годишно - ще стане малко над 50 млн. лева Толкова ще заплащат столичани за преправка на същия този отпадък. Това излиза наяве от публичната поръчка, която кметът Фандъкова е оповестила на 19 август т.г., която ще бъде отворена на 20 септември 2019 година ", " Ако боклукът на София мирише, то тези поръчки вонят - направени в последния миг и свързани със сметосъбирането и боклука на София ", безапелационна бе Манолова.

Поръчката за сметосъбирането на стойност 500 млн. лева бе оповестена от кмета Фандъкова в навечерието на изборите в случай, че договорите на сегашните компании изтичат след 1 година. " Така и не чух логичен отговор за какво е това бързане, само че можем да си създадем догатките, поради обстоятелството, че през идващите 5 години ще почистват същите компании като в този момент. Същите компании от приятелския кръг, както се вижда от отворените към този момент предложения - има позиции, за които има единствено по един участник ", акцентира кандидат-кметът.

В България единствено 3,31% от боклука се изгаря, а в Европейски Съюз - близо 1/3, изясни екоминистърът Нено Димов в Народното събрание. Единствено 4 страни имали по-малък % от България - Кипър, Малта, Гърция и Хърватия, а Латвия е със съотносим с нашия.

В най-новото законодателство на Европейски Съюз са заложени амбициозни цели за 65% преработване на битовите боклуци и ограничение на тяхното депониране до 10%. Затова минимум 25% от битовите боклуци следва да бъдат изгаряни, акцентира Димов.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР