От КПКОНПИ внасят искове за възобновяване на производствоСъдът на ЕС

...
От КПКОНПИ внасят искове за възобновяване на производствоСъдът на ЕС
Коментари Харесай

Тръгват 346 спрени дела за незаконно имущество

От КПКОНПИ внасят искове за обновяване на произвеждане
Съдът на Европейски Съюз в Люксембург: “Гражданската конфискация” тече без значение от наказателните каузи

Питането е по дело против професор от ВМА

Незаконно добитото имущество може да се лишава в режима на по този начин наречената гражданска конфискация, без значение от развиването и резултата на наказателното произвеждане. Европейската Директива 2014/42 за застраховане и конфискация на средства и облаги от незаконна активност в Европейския съюз е неотносима към производствата за гражданска конфискация. Това постанови Съдът на Европейски Съюз в Люксембург по питане от България.

Заради очакване на това изговаряне у нас са спрени 346 каузи за лишаване на противозаконни имущества, оповестиха през вчерашния ден от от Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добито имущество (КПКОНПИ) и обявиха, че неотложно ще изискат възобновяването на производствата по исковете им. Това е вторият съвсем еднакъв отговор на Съда на Европейски Съюз на преюдициално питане от България, обвързвано както със в този момент настоящия закон за конфискация, по този начин и с предходния от 2012 година То дава правото на КПКОНПИ да внася искове и да води цивилен каузи без значение от хода на наказателното произвеждане против възможния причинител, на присъдата против него и дали в случай че тя е неоправдателна, с нея се конфискуват елементи от неговото имущество.

Конкретното питане, на което е дал отговор Съдът на Европейски Съюз, е от арбитър Петя Алексиева от Софийския градски съд, която гледа дело по иск на КПКОНПИ за 2,8 млн лева Производството е за имущества на проф. Мирослава Кадурина, на нейния брат и на сина ѝ, както и на компанията “Дерма прим”, в която тя е била съучастник. През 2014 година тя бе упрекната за длъжностно закононарушение като завеждащ клиниката по дерматология на ВМА дружно с починалия шеф ген. Стоян Тонев. През 2016 година обвинителният акт бе импортиран в Софийския боен съд, където се гледа и досега. Според прокуратурата компанията “Дерма прим” е била позволена да работи на територията на ВМА и да употребява нейната инсталация, като от това са настъпили вреди от близо 10 млн. лева.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР