От колко тайландски масажистки се нуждаят българските политици и спортисти

...
От колко тайландски масажистки се нуждаят българските политици и спортисти
Коментари Харесай

Колко тайландски масажистки са необходими на икономиката ни, питат от Подкрепа

От какъв брой тайландски масажистки се нуждаят българските политици и спортисти и като цяло стопанската система ни? Това попита Ваня Григорова от КТ " Подкрепа " по време на Националния съвет за тристранно съдействие.

Поводът за въпроса е предлагането за промени в Закона за миграцията и трудовата подвижност. Синдикатът на КТ " Подкрепа " възрази против измененията, свързани с отпадането на наложителния пазарен тест и опцията за импорт на сезонни служащи от трети страни. КНСБ пък поддържаха планът за промени.

 Синдикатите изрично срещу промените в закона за трудовата миграция
Синдикатите изрично срещу промените в закона за трудовата миграция

Няма оценка на българския пазар на труда


От КТ " Подкрепа " възразиха с причини, че измененията ще доведат до обществен дъмпинг. Григорова уточни, че съгласно данните има растеж на заявките за импорт на тайландски масажисти. Като причина за това е неудовлетворен интерес от страна на български политици и спортисти към въпросната услуга.

" От какъв брой тайландски масажистки има потребност българската стопанска система ", попита Григорова и продължи с думите, че още веднъж ставаме очевидци на " поръчково законодателство ", което не е минало през разискване в НСТС.

Григорова бе безапелационна, че всеобщ импорт на служащи ще докара до заледяване или закъснение на нарастването на трудовите хонорари.

Освен обществения риск, синдикалистът посочи и риска за националната сигурност - засяга предпоставките за прояви на ксенофобия , проведени набези от страна на извънредно десни обединения, образуване на гета, каквито към този момент има в Западна Европа. Това, по думите й, ще се случи при импорт на 500 хиляди души от трети страни.

 БСК срещу прибързани договорености за
БСК срещу прибързани договорености за " обществения дъмпинг " в Европейски Съюз

Неоправдан риск за в допълнение поощряване на емиграцията на квалифицирана работна мощ

От своя страна вицепремиерът Валери Симеонов, който ръководи съвещанията на НСТС, посочи, че става въпрос за 300 хиляди души.

Григорова също реагира: " Вие заобикаляхте законите, като прокарахте през депутати промени, които са отвън духа на законопроекта ", укори синдикалистът вицепремиера Симеонов. " Редно е, когато се вършат промени в законите, ние да знаем по какъв начин ще се отрази върху българските условия на труд ", настоя тя.

От КТ " Подкрепа " са безапелационни, че планът за правилника за използване на Закона за миграция и трудова подвижност основава о пасност от сериозен обществен дъмпинг.
Липсва и цялостна оценка на въздействието. Няма мнение на дирекция Модернизация на администрацията към Министерски съвет.

Григорова посочи и на кои въпроси не дава отговор препоръчаните текстове - по какъв начин това ще се отрази на трудовия пазар, основават ли се условия за обществен дъмпинг, по какъв начин това ще се отрази на равнищата на заплащането.

В мнение на КТ " Подкрепа " се показва, че са изрично срещу отпадането на наложителния понастоящем темперамент на разискването със обществените сътрудници, в случаите в които локален шеф е изпратил искане за импорт на служащи от трети страни, когато броят им надвишава 10% от средносписъчната бройка на наетите по трудово правно отношение български жители (чл. 7, алинея 1, т. 2 от Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност).
Практиката досега демонстрира, че не е пренебрежим броят на случаите, в които неточен шеф желае да внесе служащи от трети страни. Не са необичайност и случаите, в които няма доказателства, че в България няма фрагменти, които биха заели свободните позиции.

 Работодателите желаят отпадане квотите за служащи от трети страни
Работодателите желаят отпадане квотите за служащи от трети страни

Искат отпадане квотата от 1/3 за служащи от трети страни
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР