От живота преди хиляди години до бежанските вълни в началото

...
От живота преди хиляди години до бежанските вълни в началото
Коментари Харесай

Музеят в Петрич разгръща богата история на региона в нова сграда

От живота преди хиляди години до бежанските талази при започване на 19 век - огромните експозиционни пространства в новата постройка на музея в Петрич дават опция историята на района да бъде разгърната пред погледите на посетителите.

" Сградата бе публично открита преди седмици, а построяването е в границите на взаимен план на общините Петрич и Серес по стратегия за трансгранично съдействие ", описа шефът на музея Методи Бисерков.

В залите са показани неповторими експонати от разкопките в района, както и непокътнати от хилядолетия предмети . Златни украшения, антични монети, скулптури, надписи – това е единствено част от благосъстоянието, което досега бе мъчно да се види в предходната дребна постройка на институцията, която съхранява паметта за предишното. 

Акцент в залите, отдадени на археологията, е най-популярният обект в покрайнините на Петрич - античният град Хераклея Синтика, просъществувал най-малко от четвърти век преди Христа до към шести век след Христа.

През миналите години на обекта край петричкото село Рупите бяха осъществени археологически разкопки, а през лятото на 2021 година те продължиха цели четири месеца. Богатите находки се съхраняват в музея в Петрич, а най-впечатляващите от тях са изложени пред погледите на посетителите. Сред тях е и златна огърлица с детайлна направа. 

" Театрални маски, предмети от бита на хераклейците, статуи, монети, всичко това повдига част от завесата на загадъчното минало. Особено скъпи за историците са плочите с надписи, защото дават информация, която е невероятно да бъде получена от друго място ", уточни шефът на музея.

Те разкриват детайлности за стопанското и административно развиване на града, като един от надписите, който приказва за ефебите. „ Това е, да го назовем, военизирана младежка организация, а надписът е забавен с обстоятелството, че от 24 имена, изброени на него, 21 са тракийски, а исторически видяно се счита, че градът е учреден от тракийското племе синти.

До оня миг нямахме веществен израз на тракийско наличие и самият факт, че на този надпис се появяват 21 имена на младежи, които са в ръководството на града, е много индикативен и важен за наличието на тракийското население в Хераклея Синтика “, описа Бисерков. 

Животът на античните хора в района е показан и с предмети от разкопки в разнообразни местности край Петрич. Сред тях са и реставрирани глинени съдове от шестото хилядолетие преди Христа, открити в местността Кременица край село Тополница. 

" Впечатляващите предмети в музея не се изчерпват единствено с Хераклея Синтика. В експозициите е показан и оловен щемпел на византийски арбитър от 12 век, какъвто има единствено още един открит в България ", уточни Методи Бисерков.

Османският интервал в българските земи е показан с премети и текстове, които разкриват демографията на града и динамичната смяна, която настава в интервала на Възраждането.

Тук е илюстрирано замогването на българите, появяването на занаятите, битката за църковна самостоятелност. Сред експонатите е и документ за имунизация против едра шарка от началото на 20 век, с каквито хората са се движили свободно в границите на Османската империя. 

Постоянните експозиции наблюдават живота след освобождението на Петрич от 1912 година, а акцентът е върху годините от 1920 до 1934 - интервал, в който Петрич е областен град, и през който тук се заселват бежанци от Егейска и Вардарска Македония.

" В оня миг бежанците съставляват към 20 % от популацията на града ", уточни Методи Бисерков. Музеят демонстрира още всекидневието на локалните хора от края на 19 доникъде на 20 век, градския и селския обичай. Сред акцентите е и нематериалното културно завещание, каквото тук са русалиите, чиито игри могат да се видят на 1 януари всяка година. 

В момента се работи по нова и най-нова история на Петрич и района, а концепцията е експозицията да показа града зад Желязната завеса след 1945 година „ Може би не всеки знае, само че Петрич беше затворен град до 1989 година, влизаше се единствено с т. нар . „ открит лист “ , описа шефът на музея и добави, че към този момент се работи по експозиция, която да споделя за този интервал.

В музея ще бъдат показани и предмети от експозиция „ Ванга “, както и достижения на локалните културни и спортни дейци. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР